Αλλη μια αποχώρηση από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
H ΤUI έγινε η πιο πρόσφατη εταιρεία που εγκαταλείπει το Λονδίνο με τους μετόχους του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού να αποφασιζουν σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης και της αποκλειστικής εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Οι επενδυτές του ομίλου με έδρα το Ανόβερο, ψήφισαν σε ποσοστό 98,35% υπέρ της μεταφοράς των μετοχών του που διαπραγματεύονται στον FTSE 250 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου στον DAX της Φρανκφούρτης, με τη μεταφορά να ορίζεται για τις 24 Ιουνίου.
Η TUI έχει διπλή εισαγωγή στις δύο πόλεων, αλλά σε ανακοίνωσή της την Τρίτη αναφέρθηκε στις αμφιβολίες που εξέφρασαν ορισμένοι επενδυτές σχετικά με το εάν εξακολουθεί να είναι συμφέρουσα αυτή η κατάσταση, δεδομένων των αλλαγών στην ιδιοκτησιακή δομή των μετοχών της εταιρείας και της «αξιοσημείωτης μετατόπισης της ρευστότητας από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία».
Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της φυγής επενδυτών τα τελευταία χρόνια. Ο δείκτης FTSE 100 των blue chip της χώρας έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% τον τελευταίο χρόνο έναντι ανόδου κατά 5% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600.
Η τελευταία από μια σειρά διαγραφών
Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά διαγραφών για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Επιπλέον, ο αριθμός των αιτήσεων για εισαγωγή έπεσε σε χαμηλό έξι ετών το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της επενδυτικής πλατφόρμας XTB στα τέλη του περασμένου έτους.
Η βρετανική εταιρεία σχεδιασμού ημιαγωγών και λογισμικού Arm, η οποία ανήκει στον ιαπωνικό επενδυτή SoftBank, επέλεξε πέρυσι να εισαχθεί στον Nasdaq της Νέας Υόρκης, μαζί με πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να πείσει την εταιρεία να εισαχθεί στο Λονδίνο.
«Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε άλλη μια εταιρεία να εγκαταλείπει την κύρια αγορά του LSE, μετά από πολλαπλές εξαγορές και διαγραφές πέρυσι, και με εταιρείες όπως η Arm να στρέφονται στο NASDAQ για IPO», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC η Μέλανι Γουάντσγουορθ, εταίρος της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Faegre Drinker.
Οι αισιόδοξες φωνές
Πάντως, η ίδια θεωρεί λογική την αποχώρηση της TUΙ, δεδομένων ότι τα κεντρικά της βρίσκονται στη Γερμανία και ότι μόνο περίπου το 22% των συναλλαγών της πραγματοποιήθηκε μέσω της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 . «Επομένως, θα ήθελα να ελπίζω ότι η απόφαση αυτή οφείλεται σε παράγοντες που αφορούν ειδικά την TUI και δεν είναι ενδεικτική μιας τάσης», πρόσθεσε.
Ο Tom Bacon, εταίρος της παγκόσμιας δικηγορικής εταιρείας BCLP, δήλωσε ότι είναι κατανοητό για ορισμένους να χαρακτηρίσουν την αποχώρηση της TUI ως ένα ακόμη παράδειγμα απομάκρυνσης των εταιρειών από το Λονδίνο, αλλά συμφώνησε ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες της περίπτωσης της TUI. «Όπως και σε άλλα πρόσφατα παραδείγματα, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για την απόφαση αυτή που σχετίζονται με την κληρονομική συγχώνευση της TUI Travel plc και της TUI AG το 2014», δήλωσε ο Bacon.
«Με βάση διάφορες μετρήσεις, το Λονδίνο παραμένει το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη και μάλιστα το 2023 τα πήγε καλύτερα από πλευράς δραστηριότητας από άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Άμστερνταμ», πρόσθεσε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
TUI: Απογείωση κερδών πριν τη απόφαση για «έξοδο» από το Λονδίνο
Γιατί οι πλούσιοι του Λονδίνου νοικιάζουν αντί να αγοράζουν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News