Business & Finance Τετάρτη 14/02/2024, 10:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ηπιες κινήσεις με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ηπιες κινήσεις με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ήπια ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται μόλις 0,1% με τις μετοχές των ΜΜΕ να ενισχύονται κατά 0,7%, ενώ ο κλάδος της εξόρυξης υποχωρεί κατά 0,8%. Ο γερμανικός DAX κινείται σχεδόν αμετάβλητος στις 16.881 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κερδίζει 0,15% στις 7.637 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,43% στις 7.545 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,2%.

Μια μέρα μετά τις ισχυρές απώλειες που προκάλεσαν τόσο στην Ευρώπη όσο κυρίως στη Wall Street τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, σήμερα τα νέα είναι πιο καθησυχαστικά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν σταθερός στο 4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, καθώς οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν.

Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων και τις προβλέψεις της τράπεζας της Αγγλίας, αναμένονταν ελαφρώς υψηλότερες πιέσεις στις τιμές, της τάξης του 4,1%. Ακόμη σημαντικότερος είναι ο δείκτης για τον πληθωρισμό υπηρεσιών, που διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι προβλέψεων για 6,6% τον Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ, αναμένονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου την Πέμπτη, τα οποία θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση.

Την Τρίτη, ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1% στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν ανώτερος των προβλέψεων τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για μηνιαία αύξηση 0,2% και ετήσια 2,9%. Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να είναι πιο προσεκτική ως προς την προοπτική μείωσης των επιτοκίων τόσο γρήγορα και απότομα όσο αναμένει η αγορά.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, οι μετοχές της ABN Amro σημείωσαν άνοδο άνω του 6% στις πρώτες συναλλαγές, αφού η ολλανδική τράπεζα ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου χάρη στα υψηλά επιτόκια και τις αποδεσμεύσεις των απομειώσεων των πιστώσεων. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 54% σε ετήσια βάση στα 545 εκατ. ευρώ (584 εκατ. δολάρια), ξεπερνώντας κατά πολύ τη συναίνεση της εταιρείας για 422 εκατ. ευρώ.

Στον πάτο του Stoxx 600, οι μετοχές της Thyssenkrupp σημείωσαν πτώση 10% μετά τη μείωση των ετήσιων προβλέψεων για τις πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη του γερμανικού ομίλου μηχανικών και χαλυβουργών, λόγω της εξασθένησης της ζήτησης και των τιμών στον τομέα του χάλυβα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός 4% στη Βρετανία – «Ανάσα» για την κεντρική τράπεζα

Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση για τον Dow από πέρυσι το Μάρτιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News