Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 1% για τον STOXX 600 – «Βουτιά» για την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 1% για τον STOXX 600 – «Βουτιά» για την τεχνολογία

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, αφότου τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν τους traders σε περιορισμό των στοιχημάτων τους για μειώσεις των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, την ώρα που οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν από τα υψηλά δύο δεκαετιών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1% καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,3% έναντι 0,2% σε μηνιαία βάση και 3,1% αντί 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κόστους στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

Πιέσεις στις μετοχές άσκησε και η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να αγγίζει υψηλό διμήνου, καθώς οι traders μεταθέτουν πλέον τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές μειώσεις από την Fed στον Ιούνιο από το Μάιο. 

Ο δείκτης Euro Stoxx που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα άγγιξε υψηλό μηνός στην αρχή της συνεδρίασης. 

Ο τεχνολογικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με πτώση 2,7% από το υψηλό 23 ετών που άγγιξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Οι μετοχές των εταιρειών τσιπ ASML, BE Semiconductor και Infineon υποχώρησαν από 3% έως 5%, ενώ και οι μετοχές του real estate, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές των επιτοκίων, διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου με απώλειες 2,5%.  

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,9% στις 16.880,83 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 0,8% στις 7.625,31 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 0,8% και έκλεισε στις 7.512,28 μονάδες. 

Στις περιφερειακές οικονομίες, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX έχασε 0,6%.

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News