Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άλμα αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Άλμα αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Σε άνοδο γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας την τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφότου τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό έκαναν τις αγορές να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,39%, αφού μάλιστα ενδοσυνεδριακά αμέσως μετά τα στοιχεία εκτινάχθηκε στο 2,41% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης αγγίζοντας προς στιγμή το 2,77%, που είναι υψηλό 11 εβδομάδων. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν ότι αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια. 

Νωρίτερα, το γερμανικό ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε ότι το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε περισσότερο του αναμενομέννου τον Φεβρουάριο, παρότι αυτό αποδίδεται εν μέρει στις προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις. 

Οι αγορές έχουν περιορίσει τώρα τις προσδοκίες τους για επιτοκιακές μειώσεις, με κάποιους αναλυτές να σημειώνουν ότι εάν η τάση αυτή του πληθωρισμού συνεχιστεί για ακόμη έναν ή δύο μήνες, τότε ενδεχομένως να μην γίνει μείωση των επιτοκίων ούτε το Μάιο ούτε και τον Ιούνιο, με την προοπτική της μείωσης να μετατοπίζεται πλέον για το Σεπτέμβριο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 3,94% με το spread στις 154 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,48% με το spread ωστόσο συγκρατείται στις 110 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,89%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 123 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News