Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 17:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «φόβισε» το bitcoin – Ξανά κάτω από τα 50.000 δολάρια

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «φόβισε» το bitcoin – Ξανά κάτω από τα 50.000 δολάρια

«Έσπασε» το επταήμερο ανοδικό σερί, που έφερε το bitcoin για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πάνω από τα 50.000 δολάρια. Αφορμή υπήρξε ο πληθωρισμός Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα- επιταχύνθηκε περισσότερο από το προσδοκώμενο, «ταρακουνώντας» τον επενδυτικό κόσμο της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, παρότι έχασε τη δυναμική του τις τελευταίες ώρες, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με το 2022 και το 2023. Ολόκληρη η αγορά έχει πάρει τεράστια ώθηση από την έγκριση του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου (ETF) σε bitcoin spot από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία δυνητικά ανοίγει το εύρος των επενδυτών που «ποντάρουν» σε bitcoin.

Επίσης, το ράλι πυροδοτήθηκε και ενόψει του επικείμενου halving, τη διαδικασία που περιορίζει την προμήθεια νέων token, το οποίο εκτιμάται πως θα λαβει χώρα στα μέσα Απριλίου.

Οι επενδυτές φαίνεται πως «φοβήθηκαν» προς στιγμήν τις απροσδόκητα υψηλές τιμές του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς αναγεννούν φόβους για παρατεταμένο διάστημα εξαιρετικά σφιχτής νομισματικής πολιτικής στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 3,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση κατά 0,2% και ετήσια αύξηση κατά 2,9% τον Ιανουάριο.

Αυτή την ώρα, το Bitcoin βρίσκεται κάτω από το κατώφλι των 50.000 δολαρίων και συγκεκριμένα στα 48.544 δολάρια, με απώλειες κοντά στο 1%. Αντιθέτως, κέρδη εμφανίζουν άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum (3,3%), το Binance Coin (0,15%) και το Solana (2,32%).

Σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap, η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων έχει αξία 1,84 τρισ. δολαρίων, με άνοδο 0,7% το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

BreakingViews: Τι σημαίνει -και τι όχι- η έγκριση των ETFs σε spot bitcoin

Το ρεύμα μιας ολόκληρης Ελλάδας «καίει» η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων

Το πρώτο ενοίκιο που πληρώνεται σε bitcoin – Ορόσημο για τα cryptos

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News