Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη λελογισμένη διόρθωση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη λελογισμένη διόρθωση

Ήπια πτωτικά κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω πτωτικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, τα οποία θα προσδιορίσουν την πορεία των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.391,9 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,16% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει μόλις 0,16%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ,της Quest Συμμετοχών, της Aegean Airlines και της ΔΕΗ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ, της Εθνικής και του ΟΠΑΠ. Η μετοχή του ΔΑΑ σημειώνει άνοδο 1,5%, στα 9 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ανακοίνωση αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη η CocaCola HBC -μια μέρα μετά την The Coca Cola Company στη Wall Street- ανακοινώνει τα αποτελέσματά της, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης, και η Τράπεζα Πειραιώς, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023.

Στην Coca-Cola το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην πορεία της νέας θυγατρικής της στην Αίγυπτο, καθώς και στις αντίρροπες τάσεις που παρατηρούνται στο ξεκίνημα της χρονιάς σε βασικούς συντελεστές του κόστους παραγωγής (ηλεκτρισμός, αλουμίνιο, ζάχαρη), καθώς και στην εκτίμηση του μερίσματος για την περυσινή χρονιά, το οποίο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν στα 0,89 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Τράπεζα Πειραιώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν κερδοφορία δ΄ τριμήνου 220 εκατ. ευρώ, επηρεασμένη αρνητικά από το κόστος εθελουσίας ύψους 55 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει την ετήσια κερδοφορία στα 840 εκατ. ευρώ αμιγώς από λειτουργικές επιδόσεις. Σε άλλα βασικά σημεία προσοχής η αγορά αναμένει αυξημένες προβλέψεις απομείωσης δανείων, που θα οδηγήσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 5%, με κάλυψη πρόβλεψης 60%.

Εν τω μεταξύ, καμία αλλαγή δεν επήλθε στον βασικό δείκτη Global Standard Index για την Ελλάδα, ενώ αντιθέτως δύο ελληνικές μετοχές εισήλθαν στον δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης Small Cap Index Morgan Stanley Capital International (MSCI), μετά την τριμηνιαία αναδιάρθρωση του MSCI.

Υπενθυμίζεται ότι οι 10 μετοχές που απαρτίζουν τον βασικό δείκτη είναι οι εξής: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil και Τράπεζα Πειραιώς.

Ωστόσο, στον Small Cap Index του MSCI εισήλθαν οι μετοχές των Intrakat και Intralot με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι στον ίδιο δείκτη είχαν προστεθεί στις 12/5 του 2023 οι μετοχές των Ελλακτωρ και Autohellas, χωρίς να υπάρξει κάποια έξοδος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News