Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κοντά σε υψηλό διετίας ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κοντά σε υψηλό διετίας ο STOXX 600

Με άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, ακολουθώντας το ισχυρό ράλι της Wall Street, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο Τρίτη, καθώς και σε μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία στη Ευρωζώνη εντός της εβδομάδας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% κλείνοντας πιο κοντά στα υψηλά διετίας που άγγιξαν στην αρχή του μηνός, ενώ ο δείκτης για τα blue chip της Ευρωζώνης, STOXX 50, επέστρεψε σε επίπεδα που είχε να επισκεφθεί ξανά από το 2001.

Οι μετοχές του real estate καθοδήγησαν τους περισσότερους κλάδους της Ευρώπης με κέρδη 1,6%, ενώ ακολουθεί το λιανεμπόριο με άνοδο 1,4%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ενδεχομένως να δώσουν μία καλύτερη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Yπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ θα δείξουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται», αναφέρει ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital. 

O Κόουλ εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκουν στήριγμα στο πρόσφατο ράλι της Wall Street. Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή πάνω από το επίπεδο των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, κυρίως χάρη στην ευφορία του τεχνολογικού κλάδου που έχει πυροδοτηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη. 

Οι ιταλικές μετοχές παρουσίασαν την καλύτερη επίδοση με το δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να ενισχύεται 1%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008. Αντίθετα, την χειρότερη επίδοση παρουσίασε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01% στις 7.573,69 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,65% στις 17.037,35 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,55% στις 7.689,80 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,9%. 

Στήριξη προσέφερε και η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων μετά τις ήπιες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τις επιτοκιακές μειώσεις γιατί εάν μειώσει αργότερα και πιο επιθετικά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Tod’s ενισχύθηκε περισσότερο από 18%, καθότι η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου L Catterton προσφέρθηκε να αγοράσει μερίδιο 36% της εταιρείας πολυτελών ειδών. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News