Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι ήπιες δηλώσεις Πανέτα έριξαν τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Οι ήπιες δηλώσεις Πανέτα έριξαν τις αποδόσεις του ευρώ

Yποχώρησαν στην αρχή της εβδομάδας οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά την απότομη άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι ήπιες δηλώσεις από αξιωματούχο της ΕΚΤ καθησύχασαν την αγορά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε περίπου δύο μονάδες βάσης στο 2,36%. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης, αφότου τα αμερικανικά στοιχεία για την οικονομία ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου και οι κεντρικές τράπεζες περιόρισαν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις. 

Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, δήλωσε ότι η ώρα για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει γρήγορα, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί γρήγορα και γι΄αυτό το να μειωθούν τα επιτόκια αργότερα και πιο επιθετικά θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά. 

Στρατηγικοί αναλυτές ανέφεραν ότι τα σχόλια Πανέτα οδήγησαν σε πτώση τις ομολογιακές αποδόσεις, παρότι κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι η αγορά ήταν επόμενη να ανακάμψει μετά από το sell off των προηγούμενων ημερών. 

«Τα σχόλια Πανέτα θα πρέπει να είναι υποστηρικτικά, παρότι είναι γνωστός για τις ήπιες δηλώσεις του», ανέφερε ο Ράινερ Γκούτερμαν, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. 

Kατά δύο μονάδες βάσης υποχώρησε και η απόδοση του γερμανικού διετούς, στο 2,70%, αφού αυξήθηκε 18 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα. 

Το βλέμμα των αναλυτών είναι επίσης στραμμένο στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, τα οποία ενδεχομένως να δείξουν αποκλιμάκωση στο 3% από το 3,3% του Δεκεμβρίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στο 3,91%, αφού ενισχύθηκε 16 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα. Το spread έναντι των γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 154 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,37%, ενώ στην πενταετία στο 2,82%. 

Στρατηγικοί αναλυτές της UniCredit ανέφεραν ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ελλάδα αναμένεται να εκδώσουν συνολικά ομόλογα αξίας 37 δισ.ευρώ αυτή την εβδομάδα. 

 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News