Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 17:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενη διόρθωση με πεσμένο τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενη διόρθωση με πεσμένο τζίρο

Συνεδρίαση μεταβλητότητας ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να παίρνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας τα ηνία και να προχωρούν σε επιλεγμένη κατοχύρωση κερδών. Θετικό δείγμα αποτελεί το γεγονός ότι στη σημερινή διόρθωση ο τζίρος ήταν σημαντικά περιορισμένος σε σχέση με τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.394,08 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,40% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 86 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.390,45 μονάδες (-0,75%) και υψηλότερη τιμή στις 1.407,25 μονάδες (+0,45%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 86,14 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 18.677.112 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,13%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,58% στις 1.217,91 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+1,18%), του ΟΠΑΠ (+0,85%) και της Coca Cola HBC (+0,62%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean Airlines (-2,20%), της Quest Συμμετοχών (-2,19%), της Elvalhalcor (-2,03%) και της Viohalco (-1,75%).

Η μετοχή του ΔΑΑ έκλεισε με βουτιά 3,38% στα 8,86 ευρώ, κατά την πρώτη ημέρα που συμμετείχε στη σύνθεση του γενικού δείκτη με βαρύτητα 1,93%, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου οι μετοχές του ΔΑΑ θα ενταχθούν στη σύνθεση του FTSE- Russell και συγκεκριμένα στους FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging. 

Σημειωτέον ότι σήμερα πρόκειται να γίνει και το τριμηνιαίο rebalancing των δεικτών του MSCI, που αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 10 μετοχές της Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα εστιάζεται και στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων και ιδίως της Coca Cola HBC πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη και της Τράπεζας Πειραιώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

Επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 2.916.046 και 2.806.841 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΔΑΑ με 16,78 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 8,88 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 43 μετοχές, 71 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Πάντως, οι αναλυτές βεβαιώνουν ότι  οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, με βασική προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ.

Παρότι το 2024 μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην καταφέρει να φτάσει τις αποδόσεις του 2023, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα επανέρχεται στα ραντάρ των επενδυτών μετά μια δεκαετία στην… έρημο. Αυτό αναφέρει η NBG Securities, έπειτα από ένα έτος ισχυρών αποδόσεων, τις οποίες ενίσχυσε το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου 2023 και η επακόλουθη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

Η συνολική εποικοδομητική προοπτική για το 2024 παραμένει, πέρα από τη μακροοικονομική αβεβαιότητα και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 24 Νοεμβρίου να μπαίνουν σταδιακά στο παιχνίδι και να προσθέτουν αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.

Εν τω μεταξύ, ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και η Wall Street καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία και προσπαθούν να κάνουν εκτιμήσεις για το πότε θα ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Οριακές μεταβολές εν αναμονή του πληθωρισμού

Τράπεζα Πειραιώς: Κλειδώνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News