Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 17:09
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Οριακές μεταβολές εν αναμονή του πληθωρισμού

Wall Street: Οριακές μεταβολές εν αναμονή του πληθωρισμού

Οριακές μεταβολές και επιφυλακτικότητα κυριαρχούν στη Wall Street  εν όψει της ανακοίνωσης μιας σειράς μακροοικονομικών δεδομένων, αλλά και των δηλώσεων αξιωματούχων της Fed σχετικά με το μέλλον της νομισματικής πολιτικής.

Μετά από ένα σερί πέντε συνεχόμενων εβδομάδων με κέρδη, ο S&P 500 έκλεισε πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, κάνοντας τους αναλυτές να προβλέπουν τουλάχιστον μια περίοδο παύσης.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει μόλις 0,08% στις 38.701,3 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 5.025,48 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,04% στις 15.996,5 μονάδες.  

Οι ελπίδες ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ήδη από τη συνεδρίαση του Μαρτίου έχουν ήδη ατονήσει, ιδίως αφότου ο πρόεδρος Jerome Powell δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Ο Powell επανήλθε αργότερα με δηλώσεις του στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, λέγοντας ότι η Fed μπορεί να υιοθετήσει μια «συνετή» προσέγγιση στο ενδεχόμενο περικοπών.

Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία για τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση», κατά την οποία η Fed θα καταφέρει να ρίξει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει οικονομική κατάρρευση και απότομες απώλειες θέσεων εργασίας. ‘

O Powell ξεκαθάρισε ότι καίριας σημασίας για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed είναι τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία και ως εκ τούτου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αύριο η δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, ο οποίος αναμένεται να δείξει ότι η αύξηση των γενικών τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνθηκε τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News