Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 15:36
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 1.400 μονάδες με τραπεζικές πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 1.400 μονάδες με τραπεζικές πιέσεις

Πτωτικά κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα ήπια ανοδικό άνοιγμα, υποχωρώντας προς τα επίπεδα των 1.390 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης στις 15:30, διαμορφώνεται στις 1.391,89 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,65% με την αξία των συναλλαγών στα 52,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 0,85%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Alpha Bank και της Ελλάκτωρ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+0,78%), του ΟΠΑΠ (+0,61%) και της Coca Cola HBC (+0,50%).

Η μετοχή του ΔΑΑ σημειώνει πτώση 1,94% στα 8,99 ευρώ. Σημειωτέον ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συμμετέχει από σήμερα στη σύνθεση του γενικού δείκτη  με 61 μετοχές και βαρύτητα 1,93%, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου οι μετοχές του ΔΑΑ θα ενταχθούν στη σύνθεση του FTSE- Russell και συγκεκριμένα στους FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging. 

Τέλος, σήμερα πρόκειται να γίνει και το τριμηνιαίο rebalancing των δεικτών του MSCI, που αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 10 μετοχές της Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Εν τω μεταξύ, ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα και προσπαθούν να κάνουν εκτιμήσεις για το πότε θα ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση. 

Μετά το ισχυρό ράλι του Ιανουαρίου, τα κέρδη των ευρωαγορών έχουν μετριαστεί μέχρι στιγμής, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις συγκεκριμένων μετοχών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου. Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευτούν κι άλλα εταιρικά αποτελέσματα και οι επενδυτές είναι πιθανό να εστιάσουν ιδιαίτερα στις μετοχές των επιχειρήσεων καταναλωτικών αγαθών, ώστε να αξιολογήσουν τι δείχνουν αυτά για την ισχύ ορισμένων οικονομιών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News