Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 21:24
ΑΓΟΡΕΣ

O S&P 500 μόλις πέρασε τις 5.000 μονάδες: Θα πρέπει να αγοράσω τώρα;

O S&P 500 μόλις πέρασε τις 5.000 μονάδες: Θα πρέπει να αγοράσω τώρα;

Με τον S&P 500 να ξεπερνά τις 5.000 μονάδες, υπάρχει ένα αναπόφευκτο ερώτημα για τους επενδυτές που διαθέτουν μετρητά: Πρέπει να μπω τώρα ή η στιγμή-ορόσημο είναι στην πραγματικότητα ένας λόγος για να μην επενδύσω;

Η σωστή απάντηση εξαρτάται από τις περιστάσεις. Στρατηγικοί αναλυτές και διαχειριστές πλούτου δίδουν τις εξής συμβουλές για το πώς μπορείτε να διαμορφώσετε τα πράγματα..

Τι σημαίνει ένα ορόσημο όπως το 5.000

Ο S&P 500 στις 5.000 ακούγεται κάτι εντυπωσιακό, αλλά μπορεί να είναι καλύτερα να αγνοήσετε «τις ψευδείς ενδείξεις των μεγάλων στρογγυλών αριθμών», δήλωσε ο Dan Egan, αντιπρόεδρος του τμήματος επενδύσεων στην εταιρεία συμβούλων Betterment.

«Μην υπερερμηνεύετε καμία κίνηση ως κάτι πολύ σημαντικό», είπε. «Οι καθημερινές κινήσεις κάνουν θόρυβο, όμως είναι το μακροπρόθεσμο μοτίβο που πρέπει να δίνετε προσοχή».

Η Marta Norton, επικεφαλής επενδύσεων της Morningstar Wealth για την Αμερική, συμφωνεί ότι το όριο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο φαίνεται. «Υπάρχει μια φυσική αύξηση στις αγορές, επομένως θα πρέπει να χτυπάτε τα ορόσημα εάν οι αγορές λειτουργούν όπως θα έπρεπε», δήλωσε η Norton.

Αυτό που δίνει στην Norton για μία παύση δεν είναι ότι ο S&P 500 βρίσκεται στις 5.000 αλλά η αποτίμηση του χρηματιστηρίου. «Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η τιμή στην οποία αγοράζετε πράγματα είναι εξίσου σημαντική, αν όχι μεγαλύτερη, από την μακροπρόθεσμη επένδυσή σας», είπε.

«Από την άποψή μας, οι περισσότερες από τις μετοχές των μεγάλων ονομάτων είναι αρκετά ακριβές στο σημερινό σημείο και το να εξετάσουμε τις αποδόσεις του 2023 και να υποθέσουμε ότι θα κινηθούν ακόμη υψηλότερα το 2024 είναι πραγματικά επικίνδυνο πράγμα».

Σκεφτείτε τον συγκεντρωτισμό

Για τους επενδυτές που ανησυχούν για την υψηλή αποτίμηση και τη συγκέντρωση της αγοράς στις μετοχές τεχνολογίας “Magnificent 7”, μια λύση για να μετριαστεί μέρος αυτού του κινδύνου είναι να αγοράσουν έναν δείκτη που σταθμίζει εξίσου τις εταιρείες σε αυτόν, αντί να κατέχουν έναν δείκτη που σταθμίζει τις εταιρείες με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, είπε η Norton.

Η αγορά ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που παρακολουθεί το δείκτη S&P 500 δίδοντας στις μετοχές ίση βαρύτητα «προσφέρει μεγαλύτερη έκθεση σε μικρές κεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλά 20 ετών σε σχέση με τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις, και μεγαλύτερη έκθεση σε ορισμένους τομείς που δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτικοί και έχουν καλύτερες αποτιμήσεις , όπως πρώτες ύλες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και, τολμώ να πω, τα χρηματοοικονομικά και τις τράπεζες», είπε η Norton.

Στρογγυλά νούμερα

Η κίνηση του S&P 500 από τις 4.000 στις 5.000 μονάδες χρειάστηκε περισσότερες από 700 συνεδριάσεις

Source: Bloomberg

Είναι πλέον απίστευτα εύκολο και φθηνό να αποκτήσετε ακόμη ευρύτερη έκθεση στο χρηματιστήριο μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων που παρακολουθούν με δείκτες το σύνολο του χρηματιστηρίου, είτε στις ΗΠΑ είτε με ένα διαφοροποιημένο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο, δήλωσε ο Egan της Betterment.

Σκεφτείτε το χρονοδιάγραμμά σας

Το να προσπαθείς να χρονομετρήσεις την αγορά εκμεταλλευόμενος φαινομενικά κατάλληλες στιγμές έχει πολύ αδύναμο ιστορικό. Το να κάθεσαι όμως πάλι εκτός αγοράς διαθέτοντας μετρητά είναι επίσης κακός συγχρονισμός της αγοράς.

«Αν ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο στην επενδυτική στρατηγική κάποιου, όπως θα έπρεπε αν σκέφτεστε μετοχές, τότε τα περιθώρια δεν είναι το κατάλληλο μέρος ακόμη και όταν πλησιάζουμε αυτά τα ορόσημα», δήλωσε ο Luke Keene, επικεφαλής επενδύσεων της Leverty Financial Group. «Ούτε το ορόσημο σηματοδοτεί απαραίτητα ένα σημείο εισόδου όταν έχετε μακροπρόθεσμη προοπτική».

Μελετήστε τις αντίθετες απόψεις

Οι άνθρωποι τείνουν να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όσο ανεβαίνει η αγορά, είπε ο Dan Suzuki, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Richard Bernstein Advisors, και οι ροές ακολουθούν την απόδοση, καθώς «στους ανθρώπους αρέσει η ορμή και αρέσει να αγοράζουν κάτι που λειτουργεί».

Ο Suzuki ανησυχεί, ωστόσο, για μια χαμένη δεκαετία για τους επενδυτές που αγοράζουν τον S&P 500 ή απλώς τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς τώρα. «Είναι πιθανόν να εξισορροπηθούν εκ νέου τα χαρτοφυλάκια σε μερικά φθηνότερα μέρη που οι άνθρωποι έχουν αγνοήσει και έχουν αφήσει νεκρά», είπε. Οι τομείς που τοποθετεί σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν διεθνείς, μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, μετοχές αξίας και εταιρείες που ωφελούνται από τον πληθωρισμό.

Το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά είναι τώρα 64%, από περίπου 40% το 2010, και βρίσκεται στο πιο ακριβό επίπεδο που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, έγραψε ο Suzuki. «Η τοποθέτηση και η αποτίμηση υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η κυριαρχία των αμερικανικών μετοχών των τελευταίων 15 ετών θα διαρκέσει επ’ αόριστον, αλλά η ιστορία φαίνεται να υποδηλώνει το αντίθετο», έγραψε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Προς νέο ρεκόρ ο S&P – Απώλειες για τον Dow

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με σταθερά βήματα προς νέα υψηλά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News