Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια στην άνοδο των αποδόσεων του ευρώ

Ομόλογα: Συνέχεια στην άνοδο των αποδόσεων του ευρώ

Σε υψηλά πολλών εβδομάδων εκτινάχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, τη στιγμή που οι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ, δίδοντας ένα ποσοστό χαμηλότερο από 50% για μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,37% αφού νωρίτερα έφθασε έως το 2,39%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. 

Οι αγορές δίδουν ένα ποσοστό 47% για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Απρίλιο, κάτι που στα τέλη Ιανουαρίου έδιδαν πιθανότητα 100%. 

Η επαναξιολόγηση των αγορών άρχισε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, μετά τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αλλά και τις δηλώσεις μίας σειράς αξιωματούχων από τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ότι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί προτού μειώσουν τα επιτόκια. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι πιο ευάλωτη στις προσδοκίες για τα επιτόκια, ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,71%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έφθασε στο 3,96%, με άνοδο τριών μονάδων βάσης, με το spread σςτις 157 μονάδες βάσης. Αναλυτές στάθηκαν στις δηλώσεις του «γερακιού» της ΕΚΤ, του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη Ρόμπερτ Χόλζμαν ότι υπάρχει πιθανότητα να μην γίνουν καθόλου επιτοκιακές μειώσεις φέτος ή τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμβεί προς το τέλος του έτους. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του νέου 10ετούς έφθασε στο 3,50% με το spread στις 112 μονάδες βάσης, ενώ και στην πενταετία το κόστος δανεισμού έφθασε στο 2,90%. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 142 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ έγιναν στη νέα 10ετίας εν μέσω μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News