Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 11:11
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με σταθερά βήματα προς νέα υψηλά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με σταθερά βήματα προς νέα υψηλά

Με συγκρατημένη άνοδο άνοιξε την Παρασκευή η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μια μέρα μετά την επάνοδο στις 1.400 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:10 ενισχύεται κατά 0,27% στις 1.408,61 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,07%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Ελλάκτωρ, της Πειραιώς, της ΔΕΗ και της Elvalhalcor. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC και της Motor Oil.

 Η μετοχή του ΔΑΑ υποχωρεί στην τρίτη ημέρα της στο ΧΑ κατά 0,22% στα 9,18 ευρώ, ενώ και χθες ήταν υποτονική η διαπραγμάτευσή της, καθώς έκλεισε με κέρδη 0,44%, στα 9,2 ευρώ (από +1,94% στα υψηλά ημέρας), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 21,6 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η NBG Securities δηλώνει θετική για το Χ.Α., επισημαίνοντας πως η Ελλάδα επέστρεψε στο ραντάρ των επενδυτών, και εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης θα ανέβει πάνω από τις 1.500 μονάδες φέτος.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής, πολλοί καταλύτες για την άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών παραμένουν σε ισχύ, όπως: 1) η πολιτική σταθερότητα που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, 2) η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, 3) η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης πολύ πάνω από τους μέσους όρους της Ε.Ε., 4) η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, όπως φάνηκε και από την υπερκάλυψη για την IPO του ΔΑΑ, 5) η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση και 6) οι ελκυστικές αποτιμήσεις, με την ελληνική αγορά να παραμένει σε σημαντικό discount έναντι της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, ορικακά κέρδη καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τους επενδυτές να «χωνεύουν» το τελευταίο κύμα εταιρικών αποτελεσμάτων και των μακροοικονομικών στοιχείων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600  σημειώνει κέρδη 0,07%, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύεται μόλις 0,04%. 
Θετικά λειτούργησε η είδηση ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 3,1% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.  

Την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση στον απόηχο των αποτελεσμάτων των Unilever, Societe Generale, Maersk, Siemens και Adyen.

Πάντως, το διεθνές bull market συνεχίζει ακάθεκτο, με τον αμερικανικό S&P-500 να κλείνει χθες πάνω από τις 5.000 μονάδες, ενώ την ίδια ώρα τα στοιχήματα κάνουν λόγο για βαθιά διόρθωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Ενθαρρύνουν τα νέα οικονομικά στοιχεία

Wall Street: Πέρασε το ορόσημo των 5.000 μονάδων ο S&P 500

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News