Business & Finance Πέμπτη 8/02/2024, 20:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα με «βαρίδι» τον κλάδο υγείας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα με «βαρίδι» τον κλάδο υγείας

Οριακά χαμηλότερα έκλεισε σήμερα ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, καθώς οι απώλειες στον κλάδο υγείας αντιστάθμισαν τα κέρδη από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα από εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, όπως Unilefer και την εταιρεία πολυτελών ειδών Kering. 

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά αυξήθηκε έως 0,3%. 

Ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών και οικιακών αγαθών καθοδήγησε την άνοδο μεταξύ των διαφόρων κλάδων, κυρίως χάρη στην άνοδο 7,1% της British American Tobacco, αφότου ο γίγαντας της καπνοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πωλήσει μέρος του μεριδίου που διακρατεί στην ινδική ITC. 

Σε άνοδο 3,2% και η μετοχή της Unilever αφότου η εταιρεία γνωστή από τα προϊόντα Dove ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεών της στο τέταρτο τρίμηνο. 

Η Kering ενισχύθηκε επίσης 4,9% αφότου ο γαλλικός όμιλος πολυτελών ειδών ανακοίνωσε πωλήσεις τέταρτου τριμήνου υψηλότερες των προσδοκιών, με τους αναλυτές να μην βλέπουν αρνητικές εκπλήξεις στα αποτελέσματά της. 

Οι μετοχές άλλων ομίλων πολυτελών ειδών, όπως LVMH, Hermes και Richemont, ενισχύθηκαν από 1,8% έως 3,3%. 

Ως αντίβαρο στα παραπάνω κέρδη λειτούργησε ο κλάδος υγείας, οι μετοχές του οποίου υποχώρησαν 1,9% υπό την πίεση των απωλειών 6,4% της AstraZeneca καθώς η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών. 

Ως βαρίδι λειτούργησε και η μετοχή της Maersk η οποία βούλιαξε περίπου 15% καθώς η εταιρεία προειδοποίησε για μεγαλύτερη του αναμενομένου πλήγμα στα φετινά κέρδη της. Σε πτώση 9,2% και η μετοχή της Peer Hapag Lloyd.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου επλήγησαν από την πτώση 11,9% της Nestle καθώς τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,25%, στις 16.963,83 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,71%, στις 7.665,63, ενώ αντιθετα ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,44%, στις 7.595,48 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,28%, στις 31.064,15 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,17%, στις 9.905,40.

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News