Business & Finance Πέμπτη 8/02/2024, 13:52
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Προβάδισμα για τους αγοραστές και επαναφορά στις 1.400 μονάδες

ΧΑ: Προβάδισμα για τους αγοραστές και επαναφορά στις 1.400 μονάδες

Συνεδρίαση μεταβλητότητας η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αρχικά δειλή άνοδος ακολουθήθηκε από σχετικά ισχυρές πιέσεις, ενώ την τελευταία ώρα έχει βγεί αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες.

O Γενικός Δείκτης, στις 13:45, διαμορφώνεται στις 1.401,58 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,3% με την αξία των συναλλαγών στα 50 εκατ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.400,35 μονάδες (+0,23%) και κατώτερη τιμή στις 1.389,66 μονάδες (-0,55%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει κατά 0,44%. 

Η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών διαπραγματεύεται στα 9,28 ευρώ με κέρδη 1,39%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ανακάμπτει κατά 1,58% μετά τη βουτιά που κατέγραψε χθες λόγω της δημοσίευσης του προκαταρκτικού πορίσματος της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΗ παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε..

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ, της Πειραιώς και της Jumbo. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Ελλάκτωρ και της Aegean Airlines.

Εξάλλου, η μετοχή του ΔΑΑ αναμένεται να εισαχθεί στους δείκτες FTSE Russell, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οίκου, με τη σχετική αξιολόγηση να πραγματοποιείται με βάση την τιμή κλεισίματος της πρώτης ημέρας της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τα 9,16 ευρώ. Οπως έχει αναφέρει ο FTSE Russell, εάν πληρούνται τα κριτήρια και το όριο εισόδου για να ενταχθεί στην κατηγορία δεικτών FTSE Global Equity, αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 13ης Φεβρουαρίου (δηλαδή ισχύει από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024). Το τρέχον όριο ταχείας εισόδου για τον FTSE Emerging Europe είναι η κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 856,14 εκατ. δολ. τουλάχιστον, με τον ΔΑΑ να το πληροί άνετα, αφού χθες η χρηματιστηριακή του αξία διαμορφώθηκε στα 2,75 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα καταγράφονται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε εταιρικά αποτελέσματα. Οι μετοχές του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk της Δανίας υποχωρούν περισσότερο από 15%, αφού ανέστειλε την επαναγορά μετοχών και έκανε λόγο για «υψηλή αβεβαιότητα» στις προοπτικές των κερδών της για το 2024 εν μέσω διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα. Επίσης, οι μετοχές της Societe Generale σημειώνουν πτώση 0,85% μετά την πτώση που κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου λόγω των ασθενέστερων καθαρών τραπεζικών εσόδων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

S&P: Ξεκινά δύσκολη δημοσιονομική χρονιά – Προστατευμένη η Ελλάδα

Ευρωαγορές: Ασθενής άνοδος με τα εταιρικά στο επίκεντρο

Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500 και ο Dow

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News