Business & Finance Πέμπτη 8/02/2024, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διόρθωση – Νέα άνοδος για το ΔΑΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διόρθωση – Νέα άνοδος για το ΔΑΑ

Επικρατούν οι πωλητές για δεύτερη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη νέα άνοδο που καταγράφει η μετοχή της ΔΑΑ και την ανοδική αντίδραση που βγαίνει για τη μετοχή της ΔΕΗ.

O Γενικός Δείκτης, στις 11:30, διαμορφώνεται στις 1.393,39 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,27% με την αξία των συναλλαγών στα 14,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,42% και ο τραπεζικός δείκτης επεκτείνει τις απώλειές του κατά 0,51%.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Viohalco και της ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως, ανακάμπτει οριακά η μετοχή της ΔΕΗ κατά 0,17% μετά τις πιέσεις που βγήκαν χθες λόγω της δημοσίευσης του προκαταρκτικού πορίσματος της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΗ παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε.

Επιπλέον, η μετοχή της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών καταγράφει νέα κέρδη 1,53% και διαπραγματεύεται στα 9,30 ευρώ. Η μετοχή αναμένεται να εισαχθεί στους δείκτες FTSE Russell, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οίκου, με τη σχετική αξιολόγηση να πραγματοποιείται με βάση την τιμή κλεισίματος της πρώτης ημέρας της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τα 9,16 ευρώ. Οπως έχει αναφέρει ο FTSE Russell, εάν πληρούνται τα κριτήρια και το όριο εισόδου για να ενταχθεί στην κατηγορία δεικτών FTSE Global Equity, αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 13ης Φεβρουαρίου (δηλαδή ισχύει από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024). Το τρέχον όριο ταχείας εισόδου για τον FTSE Emerging Europe είναι η κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 856,14 εκατ. δολ. τουλάχιστον, με τον ΔΑΑ να το πληροί άνετα, αφού χθες η χρηματιστηριακή του αξία διαμορφώθηκε στα 2,75 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, με μικρή άνοδο κινούνται την Πέμπτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το άνοιγμα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε εταιρικά αποτελέσματα. Οι μετοχές του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk της Δανίας υποχώρησαν περισσότερο από 11% στις πρώτες συναλλαγές της Πέμπτης, αφού ανέστειλε την επαναγορά μετοχών και έκανε λόγο για «υψηλή αβεβαιότητα» στις προοπτικές των κερδών της για το 2024 εν μέσω διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επίσης, οι μετοχές της Societe Generale καταγράφουν κέρδη 0,9% παρά την πτώση που κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου λόγω των ασθενέστερων καθαρών τραπεζικών εσόδων.

Νωρίτερα. ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ηγήθηκε των κερδών στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού την Πέμπτη, σημειώνοντας νέα υψηλά 34 ετών, αφού μια έκθεση έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν θα προχωρήσει σε επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής.

Την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ο S&P 500 και ο Dow.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ασθενής άνοδος με τα εταιρικά στο επίκεντρο

Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500 και ο Dow

Societe Generale: Απαισιόδοξο το κλίμα στην Ευρώπη – Οι 10 top τάσεις του 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News