Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Ακίνητες» οι αποδόσεις του ευρώ – Σε στάση αναμονής η αγορά

Ομόλογα: «Ακίνητες» οι αποδόσεις του ευρώ – Σε στάση αναμονής η αγορά

Σταθερές παρέμειναν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν την κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης περιμένοντας και τις μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο 2,29%, υψηλότερα ωστόσο από το 2,18% που ήταν στις αρχές του μηνός. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε το Δεκέμβριο στην τελευταία ένδειξη της εξασθένησης που παρουσιάζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Επίσης, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι υπομονετική ως προς τη μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί ξανά. 

Ούτε η οικονομική εξασθένηση της Γερμανίας είναι κάτι καινούργιο, ούτε και οι δηλώσεις τύπου Σνάμπελ για τον πληθωρισό, όμως αποτυπώνουν το δίλημμα για τους διαμορφωτές νομισματικές καθώς καλούνται να αποφασίσουν πότε θα αρχίσουν τις επιτοκιακές μειώσεις. 

«Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής. Πιστεύω ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα χρειαστούν καταλύτες για να υπάρξει ράλι των τιμών, χωρίς ωστόσο να βλέπω και μαζικές ρευστοποιήσεις», αναφέρει ο Emmanouil Karimalis, στρατηγικός αναλυτής της UBS.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει 10ετή αξίας 42 δισ. δολαρίων σήμερα Τετάρτη, μία ημέρα μετά την έκδοση νέων τριετών, εν μέσω υψηλής ζήτησης. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση παρέμεινε στάσιμη στο 2,60%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,26%. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε οριακά στο 3,86% με το spread έναντι των γερμανικών στις 156 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του νέου 10ετούς τίτλου κινήθηκε στο 3,47% με το spread στις 116 μβ, ενώ στην πενταετία στο 2,84%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 108 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News