Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 17:40
ΑΓΟΡΕΣ

Η «εκτόξευση» του ΔΑΑ στο ΧΑ μετρίασε τη διόρθωση

Η «εκτόξευση» του ΔΑΑ στο ΧΑ μετρίασε τη διόρθωση

Η αναμενόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις έξι ανοδικές συνεδριάσεις που οδήγησαν την αγορά πάνω από τις 1.400 μονάδες και σε υψηλά 13 ετών, ήρθε μαζί με ένα σημαντικό και πολυαναμενόμενο γεγονός, την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η οποία ήταν άκρως επιτυχημένη.

Η μετοχή του «Ελ. Βενιζέλος» κατέγραψε κέρδη 11,7%, ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης έφτασε να κερδίζει έως και 15%, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 90,1 εκατ. ευρώ και τον όγκο των συναλλαγών στα 9,68 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης έκλεισε στα 9,16 ευρώ, πολύ πιο πάνω από την τιμή της δημόσιας εγγραφής των 8,2 ευρώ, το υψηλότερο σημείο του αρχικού εύρους τιμών.

Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,47% στις 1.397,14 μονάδες με τον τζίρο πάνω από τα 230 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,77%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,61% με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η Alpha (-1,96%), ενώ στο -1,74% έκλεισε η ΕΤΕ, στο -1,5% η Πειραιώς και στο -1,26% η Eurobank.

Βουτιά κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ κατά 3,84%  μετά τις κατηγορίες της Κομισιόν για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Elvalhalcor (-3,45%), της Viohalco (-1,85%), ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες και σε Μυτιληναίος, Cenergy. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+5,57%), της Motor Oil (+3,45%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,45%), της Jumbo (+1,66%), της Autohellas (+1,65%) και του ΟΛΠ (+1,60%). 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν ο ΔΑΑ και η Alpha Bank διακινώντας 9.675.719 και 4.751.712 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΔΑΑ με 90,13 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 40,35 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 44 μετοχές, 70 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.

Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο ΧΑ

Σε ότι αφορά την εισαγωγή του ΔΑΑ στο ΧΑ, υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές, με αποτέλεσμα η τιμή διάθεσης να οριστεί στο ανώτατο όριο του εύρους, που είχε τεθεί στα 7 με 8,2 ευρώ. Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ. Στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά υποβλήθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών, με τη ζήτηση να αποτελεί μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αφότου η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας τέλος στην δεκαετή κρίση.

Εξάλλου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι με την εισαγωγή του ΔΑΑ στην κύρια αγορά αναμένεται να έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 3 δισ. ευρώ, με άμεσο αποτέλεσμα την ένταξη στον δείκτη FTSE και τον δείκτη FTSE Emerging Europe, που σημαίνει προοπτική για άμεσες τοποθετήσεις διεθνών επενδυτών στον τίτλο.

Η σημασία της εισόδου του «Ελ. Βενιζέλος» στην Κύρια Αγορά του ΧΑ επισημάνθηκε και στην εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γ. Κοντόπουλος επεσήμανε ότι η είσοδος του ΔΑΑ στη χρηματιστηριακή αγορά είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία και το Χ.Α. και την ελληνική οικονομία, αλλά αποτελεί και μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της Ελλάδος. Πρόσθεσε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ιωάννης Παράσχης, CEO του ΔΑΑ κήρυξε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, τονίζοντας ότι η είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ορόσημο, στην πορεία του από το 1996 που ξεκίνησε από μηδενική βάση με την σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόσθεσε ότι το ΔΑΑ θα παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, δημιουργώντας αξία στους μετόχους του και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την είσοδο του ΔΑΑ στο Χ.Α. ως μεγάλη επιτυχία, τόσο για την ίδια την εταιρεία, αλλά και για το Χρηματιστήριο Αθηνών και ως μια ιστορική στιγμή για την πορεία της χώρας. Τόνισε ότι το δημόσιο θα εισπράξει 785 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του ΔΑΑ και μίας σειράς άλλων αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Αττική Οδός κ.α.) αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία που προσελκύει επενδύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη, αποφέροντας οφέλη προς όλους και κυρίως στους ασθενέστερους πολίτες.

Αναφέρθηκε, επίσης στα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς με τη μείωση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της κεφαλαιαγοράς.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και αποκτά εξωστρέφεια, στηριζόμενη στις επενδύσεις. «Η αναπτυξιακή δυναμική του Αεροδρομίου καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του για την Ελλάδα και επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «το ύψος των προσφορών και το τίμημα αποτυπώνουν την αναπτυξιακή πορεία του ΔΑΑ, την στρατηγική του σημασία για την Ελλάδα και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας». Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του αερολιμένα συνεχίζονται, ώστε να αυξηθεί η ικανότητα του αεροδρομίου να φιλοξενεί περισσότερα αεροσκάφη και επιβάτες, με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών σε 50 εκατομμύρια επιβάτες – ετησίως – έως το 2046.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δ. Πολίτης επεσήμανε την υψηλή αξία που υπάρχει στο ΔΑΑ, τονίζοντας ότι η μεγάλη επιτυχία της δημόσιας προσφοράς οφείλεται στην ποιότητα της εταιρείας και στο άξιο management.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, επισήμανε ότι η εισαγωγή του ΔΑΑ αναβαθμίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά, και θα αποτελέσει αρχή για είσοδο στο Χ.Α. και άλλων εταιρειών αναλόγου μεγέθους.

Πτώση στις ευρωαγορές – Άνοδος στη Wall Street

Επιβαρυντική ήταν σήμερα και η διεθνής συγκυρία με τις κυριότερες ευρωαγορές αγορές να υποχωρούν εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τις επιτοκιακές μειώσεις. Την ίδια ώρα, εγείρονται ανησυχίες για πιθανές ζημίες στον τραπεζικό τομέα λόγω έκθεσής τους στα εμπορικά ακίνητα.

Παράλληλα, οι επενδυτές που ήλπιζαν σε ταχείες μειώσεις επιτοκίων απογοητεύτηκαν αφού το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel δήλωσε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα των αγορών για μείωση των επιτοκίων σημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει υπομονή. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Loretta Mester και Neel Kashkari, συνέστησαν, επίσης, επιφυλακτικότητα.

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται σήμερα η Wall Street εν μέσω ενός μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και δεδομένου η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια ανθεκτικότητας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Απογείωση» για το Ελ. Βενιζέλος στην πρεμιέρα του στο ΧΑ

Wall Street: Κέρδη με καταλύτη τα εταιρικά αποτελέσματα

Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές του ΔΑΑ – Από την Τετάρτη η διαπραγμάτευση στο ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News