Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 15:41
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδια τράπεζες και ΔΕΗ κόντρα στο ΔΑΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδια τράπεζες και ΔΕΗ κόντρα στο ΔΑΑ

Πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.400 μονάδων, μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις, με αιχμή τη βουτιά στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στη μετοχή της ΔΕΗ μετά τις κατηγορίες της Κομισιόν για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.

Στήριγμα στην αγορά δίνει η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), η οποία στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της, προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καταγράφοντας κέρδη 13,05%, με την αξία των συναλλαγών στη μετοχή να ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:35, διαμορφώνεται στις 1.390,37 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,95% με την αξία των συναλλαγών στα 168 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.407,71 μονάδες (+0,28%) και κατώτερη τιμή στις 1.382,38 μονάδες (-1,52%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει βουτιά 2,26%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (+1,75%), της Motor Oil (+1,61%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,42%) και της Jumbo (+1,21%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-4,72%), της Alpha Bank (-2,39%), της Viohalco (-2,31%), της Elvalhalcor (-2,16%) και της Εθνικής (-1,93%).

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξελίξεις όπως η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το 10ετές ομόλογο που κατέγραψε υπερκάλυψη κατά 9 φορές και η θερμή υποδοχή για το 6ετές ομόλογο της Alpha Bank έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των ημερήσιων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, που είναι πλέον καθημερινά πάνω από 100 εκατ. ευρώ, καθώς εκδηλώνονται τοποθετήσεις από «φρέσκο χρήμα».

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων. 

Όπως δήλωσε η Isabel Schnabel, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για ταχεία μείωση των επιτοκίων σημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει υπομονή προτού χαλαρώσει το κόστος δανεισμού. Επικαλούμενη τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας, την αξιοσημείωτη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, έκανε λόγο για «προειδοποίηση κατά της αλλαγής στάσης στη νομισματική πολιτική σύντομα», σε συνέντευξή της στους Financial Times.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Απογείωση» για το Ελ. Βενιζέλος στην πρεμιέρα του στο ΧΑ

ΔΕΗ: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης το 2013-2019 βρήκε η Κομισιόν – Τι απαντά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News