Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Στήριγμα από το εντυπωσιακό ντεμπούτο του «Ελ. Βενιζέλος»

ΧΑ: Στήριγμα από το εντυπωσιακό ντεμπούτο του «Ελ. Βενιζέλος»

Το εντυπωσιακό άλμα που κατέγραψε η μετοχή του «Ελ. Βενιζέλος» δίνει στήριγμα στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία εν μέσω διεθνούς μεταβλητότητας δείχνει τάση κατοχύρωσης κερδών μετά το εξαήμερο ανοδικό σερί που την έφερε σε υψηλά 13 ετών.

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:20 ενισχύεται μόλις 0,01% στις 1.403,8 μονάδες με τον τζίρο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει οριακή πτώση 0,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει κατά 0,58% στις 1.237,8 μονάδες με την ΕΤΕ να υποχωρεί άνω του 1%, την Alpha να χάνει 0,54%, την Eurobank να καταγράφει πτώση 0,18%, ενώ ήπια ανοδικά κινείται η Πειραιώς. 

Οι μετοχές της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» σημειώνουν άλμα άνω του 15% από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της χώρας εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες στο ΧΑ. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 9,45 ευρώ ανά μετοχή, σε σύγκριση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής των 8,2 ευρώ, το υψηλότερο σημείο του αρχικού εύρους τιμών.

Η πρόσφατη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές, με αποτέλεσμα η τιμή διάθεσης να οριστεί στο ανώτατο όριο του εύρους, που είχε τεθεί στα 7 με 8,2 ευρώ. Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ. Στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά υποβλήθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών, με τη ζήτηση να αποτελεί μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αφότου η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας τέλος στην δεκαετή κρίση, όπως είχε σημειώσει το Bloomberg.  

Κατά τα λοιπά, θετικά κινείται και σήμερα η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη άνω του 1%, ενώ ακολουθούν με πιο περιορισμένα κέρδη οι Jumbo, Autohellas, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Aegean, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy, Μυτιληναίος, Πειραιώς και ΔΕΗ. Αντιθέτως, απώλειες καταγράφονται για Σαράντη και Ελλάκτωρ, ενώ ακολουθούν σε πτώση οι Τιτάν, Quest, Μotor Oil, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εξελίξεις όπως η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το 10ετές ομόλογο που κατέγραψε υπερκάλυψη κατά 9 φορές και η θερμή υποδοχή για το 6ετές ομόλογο της Alpha Bank έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των ημερήσιων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, που είναι πλέον καθημερινά πάνω από 100 εκατ. ευρώ, καθώς εκδηλώνονται τοποθετήσεις από «φρέσκο χρήμα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα σήμερα για τις μετοχές του Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ευρωαγορές: Φρένο στην άνοδο από τις δηλώσεις Schnabel

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News