Business & Finance Τρίτη 6/02/2024, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή στην ομαλότητα – Υποχώρησαν οι αποδόσεις

Ομόλογα: Επιστροφή στην ομαλότητα – Υποχώρησαν οι αποδόσεις

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι αγορές σταθεροποιήθηκαν έπειτα από το διήμερο sell off, το μεγαλύτερο σε διάρκεια έτους, που έπληξε τις τιμές. 

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,28%, μετά την άνοδο περίπου 18 μβ που παρουσίασε στη διάρκεια της Παρασκευής και της Δευτέρας και η οποία ήταν η μεγαλύτερη διήμερη άνοδος από το Μάρτιο του 2023. Την αφορμή έδωσαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειστεί χρόνο προτού μειώσει τα επιτόκια. 

Ωστόσο, η πτώση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων δεν σηματοδοτεί μία γενικότερη διόρθωση στην αγορά κρατικών ομολόγων ούτε και αναμένεται να οδηγήσει σε νέα πτώση των τιμών, όπως αναφέρει ο Κριστόφ Ρίγκερ, επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων και πιστώσεων της Commerzbank. 

Στο διετές γερμανικό, η απόδοση περιορίστηκε περίπου τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,58%, αφού αυξήθηκε 20 μβ στις δύο προηγούμενης συνεδριάσεις. 

Η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε σήμερα ότι οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη περιόρισαν το Δεκέμβριο τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα 12μήνου, στο 3,2% από 3,5% του Νοεμβρίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε στο 3,84% κατά πέντε μονάδες βάσης, ενώ το spread έναντι των γερμανικών περιορίστηκε στις 154 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά άρχισε η διαπραγμάτευση του νέου ελληνικού 10ετούς με την απόδοσή του στο 3,45% και με το spread στις 117 μονάδες βάσης. Στην παλαιά 10ετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,34%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,83%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν στα 95 εκατ.ευρώ. 

Οι ΗΠΑ θα εκδώσουν τριετείς τίτλους με στόχο να αντλήσουν 54 δισ.δολάρια εν αναμονή των εκδόσεων 10ετών και 30ετών τις επόμενες δύο ημέρες. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News