Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε μικρή πτώση 0,1% ο δείκτης STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε μικρή πτώση 0,1% ο δείκτης STOXX 600

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ πήραν ξανά την ανιούσα, εν μέσω κατώτερων προσδοκιών για επικείμενες επιτοκιακές μειώσεις από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, γεγονός που επισκίασε τα κέρδη που έφεραν κάποια θετικά εταιρικά αποτελέσματα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,1%, αφού και στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε κλείσει σε στάσιμα επίπεδα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 2,31%, καθώς τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ υποδεικνύουν μία ιδιαίτερα ανθεκτική οικονομία, περιορίζοντας τα στοιχήματα για άμεσες μειώσεις των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Παρότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα έρθουν, θα είναι οι μισές απ΄ό,τι περιμένει η αγορά, όπως ακριβώς έχουν υποδείξει οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής», όπως αναφέρει η Susannah Streeter της Hargreaves Lansdown.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων εξόρυξης μετάλλων υποχώρησαν 1,7% καθώς οι τιμές των περισσότερων μετάλλων σημείωσαν πτώση στον απόηχο του ισχυρότερου δολαρίου, με τις μετοχές του κλάδου λιανεμπορίου να καταγράφουν επίσης απώλειες 2,2%. 

Μεταξύ των μετοχών με μεγάλες απώλειες συμπεριλαμβάνονται οι Santander και Lloyds που υποχώρησαν μεταξύ 5% και 1%, μετά από δημοσίευμα των FT που ανέφερε ότι το Ιράν χρησιμοποιούσε λογαριασμούς από τις δύο αυτές τράπεζες για να κινεί χρήματα σε ολόκληρο τον κόσμο παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. 

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης IBEX στη Μαδρίτη κατέγραψε τις χειρότερες απώλειες μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, της τάξης του 1,2%. 

Η Nordea υποχώρησε 5%, αφού η νορβηγική τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών, ενώ αντίθετα η UniCredit ενισχύθηκε 8,1%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των οκτώ ετών, καθώς τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου ήταν καλύτερα των προβλέψεων. 

Ο κλάδος υγείας ενισχύθηκε 1% καθώς η δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk ενισχύθηκε 3,6%, αφότου ο μητρικός όμιλος ανακοίνωσε ότι αγοράζει τρεις μονάδες για την παρασκευή του δημοφιλούς φαρμάκου της κατά της παχυσαρκίας, του Wegovy. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News