Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων εν μέσω ισχυρών στοιχείων

Ομόλογα: Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων εν μέσω ισχυρών στοιχείων

Ανοδικά συνέχισαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι αγορές περιορίζουν τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων στον απόηχο των πολύ ισχυρών στοιχείων για την αγορά εργασίας και τον κλάδο υπηρεσιών, ενώ και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκιά της πολύ γρήγορα. 

Ο Πάουελ, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ στο CBS, είπε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ πρέπει να επιδείξει υπομονή στην όποια απόφασή της για το πότε θα μειώσει τα επιτόκια καθώς η ισχυρή οικονομία έχει κάνει τους κεντρικούς τραπεζίτες να αναρωτιούνται εάν ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί. 

Αναλυτές αναμένουν ότι και η ΕΚΤ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων παρότι η οικονομία της είναι πιο εξασθενημένη σε σχέση με τις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 2,33%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου.

Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου το Δεκέμβριο εξαιτίας της εξασθενημένης παγκόσμιας ζήτησης, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. 

Η έλλειψη παραγγελιών στη βιομηχανία αρχίζει να μετατρέπεται σε βαρίδι για τη γερμανική οικονομία, σύμφωνα με το Ifo. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 9,5 μονάδες βάσης στο 3,90%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,38% με το spread στις 118 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού αυξήθηκε στο 2,88%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 48 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News