Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με σταθερό βήμα προς νέα υψηλά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με σταθερό βήμα προς νέα υψηλά

Η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να βρίσκει και σήμερα το σταθερά ανοδικό τέμπο της, όπως και την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω μικρών μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.389,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,35% με τον τζίρο στα 13,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,37%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,55% στις 1.217,3 μονάδες με την Πειραιώς να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη 1,47%, την Eurobank στο +0,88%, την Alpha στο +0,5*%, ενώ με πτώση 1,2% κινείται η ΕΤΕ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,14%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo, Autohellas και της ΕΥΔΑΠ.

Η επίτευξη νέων υψηλών 13 ετών ήρθε την περασμένη εβδομάδα με πανηγυρικό τρόπο με βασικό αρωγό της τάσης τον τραπεζικό κλάδο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσεις καθαρών κερδών διευκόλυναν την εκδήλωση φρέσκου αγοραστικού ενδιαφέροντος και ενδεχομένως έβαλαν και ένα στοιχείο σχετικών αποτιμήσεων, που ανέδειξε περιπτώσεις με σημαντικές «εκπτώσεις» στα τρέχοντα επίπεδα.

Παράλληλα, το επιτυχημένο IPO του ΔΑΑ, όπως σημειώνει και η Beta Securities, είναι το επιστέγασμα μιας συστηματικής προσπάθειας της ελληνικής αγοράς να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας και να επιστρέψει στον χάρτη των ανεπτυγμένων αγορών. Τα νούμερα συμμετοχής επενδυτών και συγκέντρωσης των κεφαλαίων επιβεβαιώνουν την επιτυχία του εγχειρήματος και ενδεχομένως συνιστούν και ένα νέο επίπεδο αναφοράς σε άλλες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων ή χρηματοδότησης εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, το κλίμα στις ευρωαγορές βάρυνε μετά τις δηλώσεις του Powell, ο οποίος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα κινηθεί με σημαντικά βραδύτερο ρυθμό στις μειώσεις των επιτοκίων από ό,τι αναμένει η αγορά. «Ο κίνδυνος του να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι να μην έχει τελειώσει η δουλειά  και να αποδειχθεί ότι τα πολύ καλά στοιχεία που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες δεν έδειχναν πραγματικά το πού πηγαίνει ο πληθωρισμός», είπε ο Powell.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με μικρές μεταβολές και σε αναζήτηση κατεύθυνσης με εξαίρεση το Χρηματιστήριο του Μιλάνου που ενισχύεται σημαντικά με μοχλό τη μετοχή της UniCredit SpA. Η ιταλική τράπεζα κερδίζει περίπου 8% και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών, αφού η τράπεζα αύξησε τις αποδόσεις στους μετόχους της για τα κέρδη του 2023 στα 8,6 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο κοινοποίησε λεπτομέρειες για την προγραμματισμένη πληρωμή μετά την ανακοίνωση κερδών τέταρτου τριμήνου ύψους 1,9 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσια των προσδοκιών των αναλυτών. Η πληρωμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός συνδυασμού επαναγορών και μερισμάτων, ακολουθεί μια ισχυρή χρονιά για την τράπεζα, η οποία ενισχύθηκε από τα υψηλότερα επιτόκια.

Η τράπεζα έχει τριπλασιάσει την αξία της από τότε που ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel το 2021.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Συγκρατημένα κέρδη με το βλέμμα σε εταιρικά και Powell

Powell: Η Fed δεν θέλει να μειώσει πρόωρα τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News