Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ «έκοψαν» την ταχύτητα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ «έκοψαν» την ταχύτητα

Ελάχιστη μεταβολή παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η άνοδος από τα θετικά εταιρικά στοιχεία αντισταθμίστηκε από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση Ιανουαρίου στις ΗΠΑ που περιόρισαν τις προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε στάσιμος κοντά στο υψηλό διετίας που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας. Ο δείκτης DAX 40 στην Φρανκφούρτη εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό στη διάρκεια της συνεδρίασης κλείνοντας με άνοδο 0,35%. 

Στο Παρίσι, ο CAC 40 κινήθηκε οριακά θετικά στις 7.592 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε μόλις 0,09% στις 7.615 μονάδες. Σε επίπεδο περιφερειακών οικονομιών ο ιταλικός MIB κέρδισε 0,09% και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ κέρδισε 0,48%. 

Η Danske Bank παρουσίασε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του STOXX 600 με άνοδο 8,1% αφότου η δανική τράπεζα ανακοίνωσε μαζί με τα τριμηνιαία αποτελέσματά της και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. 

Από τις κορυφαίες επιδόσεις του δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη ήταν και η μετοχή της Mercedes-Benz με άνοδο 2% καθώς η ροή ρευστού στο τμήμα βιομηχανικών εφαρμογών της ήταν καλύτερη των προσδοκιών. 

Οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν 0,3%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Meta και Amazon.com. 

Ωστόσο, τα στοιχεία στις ΗΠΑ για την απασχόληση έδειξαν επιτάχυνση του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας και των μισθών, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια δύο περίπου ετών, σε μία ένδειξη σταθερής ισχύος της αγοράς εργασίας που θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη την έναρξη μείωσης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησε 1,4%, δεχόμενος πιέσεις από την πτώση 1,5% της ΒΡ αφότου ο γίγαντας πετρελαίου έκλεισε το μεγαλύτερο διυλιστήριο υδρογονανθράκων στην περιοχή των μεσοδυτικών πολιτειών. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News