Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τα στοιχεία στις ΗΠΑ ώθησαν σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Τα στοιχεία στις ΗΠΑ ώθησαν σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στη μεγαλύτερη σε διάρκεια τριών μηνών, στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση Ιανουαρίου στις ΗΠΑ που έδειξαν απρόσμενα μεγάλη αύξηση περιορίζοντας τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 353.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο στην αμερικανική οικονομία, έναντι 180.000 που είχαν προβλέψει αναλυτές και περισσότερες από τις 333.000 του Δεκεμβρίου. 

Επίσης, ο ρυθμός αύξησης των μισθών αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου με την ανεργία να υποχωρεί, ενισχύοντας την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν θα βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10,7 μονάδες βάσης στο 2,24%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Νοεμβρίου 2023, όμως σε εβδομαδιαία βάση, οι αποδόσεις παρουσίασαν την πρώτη τους αποκλιμάκωση από τα τέλη Δεκεμβρίου, κατά πέντε μονάδες βάσης. 

Traders έχουν περιορίσει τα στοιχήματά τους ως προς το μέγεθος των επιτοκιακών μειώσεων από την ΕΚΤ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

«Τα σημερινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν ανησυχητικό σημάδι για την αγορά. Λιγότερες θέσεις εργασίας θα σήμαιναν λιγότερες πληθωριστικές πιέσεις και αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μειώσεις επιτοκίων», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Φλιν, γενικός διευθυντής της Charles Schwab. 

«Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η αγορά και η οικονομία τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, συνεπώς οι επενδυτές αισθάνονται ότι η ανάγκη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν είναι και τόσο επείγουσα», σημειώνει. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση ενισχύθηκε εννέα μονάδες βάσης στο 3,81%, με το spread έναντι των γερμανικών στις 156 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,27%, ενώ στην πενταετία στο 2,74%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News