Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 17:07
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν μέσω αποτελεσμάτων και ισχυρής αγοράς εργασίας

Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν μέσω αποτελεσμάτων και ισχυρής αγοράς εργασίας

Mε μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,45% ή 172 μονάδες στις 38.347 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κερδίζει 0,64% ή 98 μονάδες στις 15.461 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 0,21% στις 4.916 μονάδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εργασίας, τον τελευταίο μήνα του 2023 έγιναν 216.000 προσλήψεις και η ανεργία ανήλθε στο 3,7%, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να διαμορφωθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις της αγοράς. 

Επίσης, ο δείκτης ανεργίας που περιλαμβάνει όσους δεν θέλουν να εργαστούν και όσους έχουν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους ενισχύθηκε ελαφρώς στο 7,1%. Ο δείκτης συμμετοχής στην αγορά εργασίας, που συγκαταλέγει τους εργαζόμενους και όσους ψάχνουν δουλειά, υποχώρησε ελαφρώς στο 62,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023. 

Δεδομένου ότι παράλληλα εκτινάχθηκε ο ρυθμός αύξησης των μισθών, φαίνεται ότι το σενάριο μείωσης των επιτοκίων στους αμέσως επόμενους μήνες απομακρύνεται.

Πάντως, οι δύσκολες οικονομικές ειδήσεις αντισταθμίστηκαν από τα γενικά θετικά αποτελέσματα των κολοσσών του τεχνολογικού τομέα.

Η μετοχή της Meta Platforms σημειώνει άνοδο 20% μετά τον τριπλασιασμό των κερδών της μητρικής εταιρείας του Facebook σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με αποτέλεσμα ο τεχνολογικός γίγαντας να πληρώσει μέρισμα για πρώτη φορά, καθώς και επιπλέον 50 δισ. δολάρια για επαναγορά μετοχών.

Η μετοχή της Amazon κερδίζει επίσης 7% αφού ο γίγαντας του online λιανεμπορίου ταλαντεύτηκε και πάλι σε κέρδη άνω των 30 δισ. δολαρίων για το σύνολο του έτους, ανακοινώνοντας πωλήσεις ύψους 170 δισ. δολαρίων σε τριμηνιαία βάση.

Η μετοχή της Exxon Mobil Corp κινείται με μικρές μεταβολές, καθώς η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, κυρίως χάρη στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ που αντιστάθμισε τη συγκράτηση των τιμών του αργού.

Η μετοχή της Chevron κερδίζει 1,2% αφού ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών λόγω της αύξησης της παραγωγής, οδηγώντας τον ενεργειακό κολοσσό να αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμα.

Τέλος, η Apple έκανε την ανατροπή στα θετικά νέα, καθώς αν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του οικονομικού έτους της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone ξεπέρασαν τις προσδοκίες, οι πωλήσεις του βασικού προϊόντος της απογοήτευσαν μετά την αδυναμία στην αγορά της Κίνας εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 2%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Υπερθέρμανση στην αγορά εργασίας – Απομακρύνεται η νομισματική χαλάρωση

BofA: Όλο και φουσκώνουν οι φούσκες – Η παντοδυναμία του Magnificent 7

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News