Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πλώρη για τις 1.400 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πλώρη για τις 1.400 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Με το γνωστό μοτίβο της σταθερής ανόδου συνεχίζει σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διασπώντας ανοδικά και τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και κινούμενη σε υψηλά σχεδόν 13 ετών, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.385,96 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68% με την αξία των συναλλαγών στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 1,05% με την Alpha στο _2,2%, την Πειριαώς στο +1,3%, την ΕΤΕ στο +0,7% και την Eurobank στο +0,25%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco, της Elvalhalcor και της Quest Συμμετοχών. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της Autohellas.

Η χθεσινή ολοκλήρωση του ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αφαίρεσε τις πιέσεις στη ρευστότητα και στήριξε τις νέες εισροές σε τράπεζες και blue chips. Η τιμή διάθεσης στη δημόσια προσφορά των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος διαμορφώθηκε στο άνω όριο του εύρους, λόγω της μεγάλης επενδυτικής ζήτησης, που ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ και υπερκάλυψε την προσφορά κατά 12 φορές. Οι 90 εκατ. μετοχές διατίθενται στα 8,2 ευρώ η κάθε μία, δηλαδή στο ανώτατο όριο του εύρους, που είχε τεθεί στα 7 με 8,2 ευρώ.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη περισσοτέρων συμφωνιών στο Χ.Α. το επόμενο διάστημα, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts. Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 10 ετών, η Λεωφόρος Αθηνών έχει αλλάξει «πίστα» και η θετική δημοσιότητα αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το συναλλακτικό ενδιαφέρον και τις επιμέρους αποτιμήσεις, όπως προσθέτει.

Εξάλλου, ευνοϊκό είναι σήμερα και το διεθνές με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται ανοδικά στο κλείσιμο μιας εβδομάδας γεμάτης εταιρικά αποτελέσματα και αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Οι τεχνολογικές μετοχές καταγράφουν σημαντική άνοδο μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Meta Platforms και Αmazon.com μετά το κλείσιμο της Wall Street.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδος με μοχλό τα εταιρικά αποτελέσματα

Bloomberg: Τo IPO του «Ελ. Βενιζέλος» νέα απόδειξη ότι η Ελλάδα επανήλθε

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News