Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδος με μοχλό τα εταιρικά αποτελέσματα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδος με μοχλό τα εταιρικά αποτελέσματα

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή στο κλείσιμο μιας εβδομάδας γεμάτης εταιρικά αποτελέσματα και αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Οι τεχνολογικές μετοχές καταγράφουν σημαντική άνοδο μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Meta Platforms και Αmazon.com μετά το κλείσιμο της Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,53% με τα αυτοκίνητα να ηγούνται των κερδών με 1,1%, ενώ μόνο τα ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καταγράφει πτώση. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,7%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,45%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,5% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,8%.

Ο δείκτης των blue chip στην Ευρώπη ανακάμπτει μετά από το κλείσιμο με πτώση 0,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση και την υποχώρηση από τα υψηλά 2 ετών όπου είχε αναρριχηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου. Η Danske Bank σημειώνει άλμα 6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου και την ανακοίνωση προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Από την άλλη, η μετοχή της Mercedes-Benz ενισχύεται κατά 2%, αφού η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τις προκαταρκτικές ετήσιες ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) της βιομηχανικής επιχείρησης, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τα εταιρικά κέρδη αποτέλεσαν βασικό μοχλό κίνησης των τιμών των μεμονωμένων μετοχών στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η Παρασκευή αναμένεται να είναι πιο ήσυχη στο μέτωπο των κερδών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ισπανική CaixaBank.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε την Πέμπτη σταθερά τα επιτόκια δανεισμού, ενώ εντύπωση προκάλεσε η διχογνωμία στην ψηφοφορία σε μια ένδειξη της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει προς το στόχο. Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, διέψευσε τις εικασίες για μια πιθανή πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη την Πέμπτη αποκάλυψαν ότι η ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο, ενώ οι βασικοί δείκτες μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο και ο πληθωρισμός υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News