Business & Finance Πέμπτη 1/02/2024, 17:11
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανάκαμψη με το βλέμμα σε μάκρο και εταιρικά

Wall Street: Ανάκαμψη με το βλέμμα σε μάκρο και εταιρικά

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τις ειδήσεις που έβγαλε η χθεσινή συνεδρίαση της Fed, ενώ αξιολογούν τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα και αναμένουν περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 0,26%, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,60%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,89%. Μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα των Amazon, Apple και Meta Platforms.

Σημειωτέον ότι η χθεσινή συνεδρίαση είναι η χειρότερη για τον Dow από τον περυσινό Δεκέμβριο. Για τον S&P 500, πρόκειται για την χειρότερη συνεδρίαση από το Σεπτέμβριο του 2023, ενώ για τον Nasdaq η χειρότερη από πέρυσι τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγικότητα αυξήθηκε το δ’ τρίμηνο, σε μια ένδειξη ότι διατηρείται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα το μισθολογικό κόστος. Συγκεκριμένα, το μοναδιαίο κόστος εργασίας – τι πληρώνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους για να παράγουν μια μονάδα προϊόντος – αυξήθηκε με ρυθμό 0,5% μετά από αναθεωρημένη μείωση 1,1% το τρίτο τρίμηνο.

Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 2,7% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τη μέση αύξηση των τελευταίων 25 ετών. Αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι για τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς επιδιώκουν περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά τον πληθωρισμό. Η ανάκαμψη της παραγωγικότητας υπεραντιστάθμισε την πιο απότομη ετήσια μείωση που είχε καταγραφεί το 2022.

Επίσης, οι αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την πρόσληψη μόλις 5.376 εργαζομένων τον Ιανουάριο, τον χαμηλότερο αριθμό νέων προσλήψεων που έχει καταγραφεί για τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ και τον Δεκέμβριο καταγράφηκε το χαμηλότερο επίπεδο συνολικών προσλήψεων από οποιονδήποτε άλλο μήνα.

Τέλος, στο υψηλό σχεδόν τριών μηνών των 224.000 αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στα τέλη Ιανουαρίου, σε μια ένδειξη κάποιας χαλάρωσης σε μια ισχυρή αγορά εργασίας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News