Business & Finance Πέμπτη 1/02/2024, 14:21
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ανεβάζει στροφές πάνω από τις 1.370 μονάδες

ΧΑ: Ανεβάζει στροφές πάνω από τις 1.370 μονάδες

Σε θετικό έδαφος κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα ήπιο πτωτικό ξεκίνημα, ενώ μεικτά πρόσημα καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται στις 11:15 κατά 0,4% στις 1.373 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 70 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύτεται κατά 0,59% και ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 1,2% με τις Alpha, Eurobank και Πειραιώς να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινείται η ΕΤΕ (-0,1%). 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Τιτάνα. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor, της Σαράντης, του ΟΛΠ και της Viohalco.

Εντ τω μεταξύ, μικρές μεταβολές και νευρικότητα παρατηρούνται στις ευρωαγορές εν μέσω πληθώρας εταιρικών αποτελεσμάτων και την ώρα που η BoE ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια και στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εξετάζει για πόσο διάστημα θα τα διατηρήσει στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιανουάριο οριακά, στο 2,8% από 2,9% στο τέλος του 2023, ενώ στην Ελλάδα διολίσθησε στο 3,2% από 3,7% τον Δεκέμβριο. 

Η σημερινή ολοκλήρωση του ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών φαίνεται ότι δίνει εκ νέου ώθησησ την αγορά. Εξάλλου, ο Ιανουάριος ήταν γεμάτος κινητικότητα στο Χ.Α. με την Autohellas να ολοκληρώνει την προσφορά των ομολόγων με υπερκάλυψη, το ίδιο έγινε για τα ομόλογα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, το placement των μετοχών της ΓΕΚ, ενώ ξεκίνησε η διάθεση των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Παράλληλα, όπως παρατηρεί η Beta Securities, οι αναγνώσεις από τις πρώτες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 2023 των εισηγμένων είναι υποστηρικτικές και δίνουν νέα ισχυρά εναύσματα ενδιαφέροντος τα οποία έχουν αντίκρισμα και στο ταμπλό. Πλέον αποτιμάται ότι οι αρχικά απαιτητικές εκτιμήσεις κερδοφορίας για το 2023 αποτελούν ρεαλιστικούς στόχους δίνοντας τον απαραίτητο βαθμό αξιοπιστίας στην προοπτική της τρέχουσας χρονιάς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Η πιο ασυνήθιστη απόφαση για τα επιτόκια από το 2008

Πληθωρισμός: Έπεσε στο 3,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Στο 2,8% στην Ευρωζώνη

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News