Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό πάρτι στο Χρηματιστήριο: Κέρδη τουλάχιστον 11% τον Ιανουάριο

Τραπεζικό πάρτι στο Χρηματιστήριο: Κέρδη τουλάχιστον 11% τον Ιανουάριο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 εκτινάχθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ολοκληρώνοντας τον μήνα με άλμα άνω 5,7% που έρχεται να προστεθεί στο ράλι του 2023. Η δυναμική που επικράτησε από την αρχή της ημέρας στη Λεωφόρο Αθηνών δείχνει διάθεση για διάσπαση του επόμενου ορίου αντίστασης στη ζώνη των 1.370 μονάδων.

Οι λόγοι για χρηματιστηριακό «πάρτι» άλλωστε πολλαπλασιάστηκαν. Η αγορά πήρε ώθηση από την εκρηκτική ζήτηση των 35 δισ. ευρώ για το νέο δεκαετές ομόλογο, η οποία επιβεβαίωσε την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην πορεία που έχει πάρει η χώρα. Μέσω της έκδοσης, η Αθήνα απέσπασε 2 δισ. και η υψηλή ζήτησε έφερε τη μείωση της απόδοσης στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (από 85 μονάδες βάσης αρχικά), δηλαδή στο 3,478%.

Την τιμητική τους έχουν οι τράπεζες, οι οποίες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με άλμα 2,59% στις 1.182,15 μονάδες. Από την αρχή του μήνα, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη τουλάχιστον 11%. Η JP Morgan επιβεβαίωσε χθες τη θετική της στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, μετά τα μηνύματα που εξέλαβε στο roadshow της Νέας Υόρκης, το οποίο διοργάνωσε στις 25 Ιανουαρίου σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Piraeus Securities δήλωσε επίσης αισιόδοξη για τις προοπτικές του κλάδου. Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν ήδη εκφράσει διάθεση καταβολής μερίσματος στους μετόχους μετά από σχεδόν 15 χρόνια.

Τέλος, η αγορά είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο ταμπλό, που από άποψη συνολικών εσόδων αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο IPO των τελευταίων 15 και πλέον ετών για την ελληνική αγορά. Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν ελεγχόμενες κινήσεις συσσώρευσης στην ελληνική αγορά, με τους επενδυτές να προσπαθούν να διασφαλίσουν ρευστότητα για τη δημόσια προσφορά.

Σήμερα επέδρασαν θετικά στην αγορά και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, όπως η ανακοίνωση της Fourlis για επένδυση 70 εκατ. ευρώ σε κέντρο logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο. Η μετοχή της Fourlis έκλεισε με άνοδο 1,25%. 

Στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.367,41 μονάδες, με άνοδο 0,91% και στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2011. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 132,18 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 3.26,15 μονάδες, ενώ πτώση 0,15% στις 2.309 μονάδες εμφάνισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στο ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή της Aegean με +3,39%, ενώ ακολούθησε η Alpha Bank, η οποία ενδοσυνεδριακά άγγιξε υψηλά τριετίας, με +3,22%, εν αναμονή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Επίσης, σημαντικά κέρδη σημείωσε η Eurobank με 2,61%, η Πειραιώς με 2,52% και η ΕΤΕ με +2,19%. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι μετοχές της HelleniQ Energy, της ΟΛΠ, της ΔΕΗ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στο εξωτερικό, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σήμερα το βράδυ. Παρότι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, επικρατεί ένταση στις ευρωαγορές. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, όπως η απροσδόκητα υψηλή ανάπτυξη του τετάρτου τριμήνου του 2023 και η σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού χωρίς υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας, σκιαγραφούν μια καλή εικόνα. Αυτό σημαίνει πως οι αξιωματούχοι ενδέχεται να δώσουν σήμα για το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στη Wall Street, οι αγορές αξιολογούν και τα πρώτα αποτελέσματα από τις Big Tech, τα οποία αν και ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε επίπεδο εσόδων και κερδών φαίνεται να απογοήτευσαν σε ό,τι αφορά τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Γιατί τα νέα ελληνικά 10ετή ομόλογα έγιναν ανάρπαστα

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος

JP Morgan: Long στα ελληνικά ομόλογα – Συνεχίζονται οι εισροές από το investment grade

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News