Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 10:57
ΑΓΟΡΕΣ

Τίποτα λιγότερο από τελειότητα: Γιατί η αντίδραση στα αποτελέσματα των Big Tech ήταν χλιαρή

Τίποτα λιγότερο από τελειότητα: Γιατί η αντίδραση στα αποτελέσματα των Big Tech ήταν χλιαρή

Την αυλαία των οικονομικών αποτελεσμάτων για τις «Magnificent 7», τους επτά κολοσσούς της τεχνολογίας που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα κέρδη της Wall Street, σήκωσαν η Microsoft και η Alphabet, μητρική της Google.

Η αντίδραση της αγοράς στα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου των δύο εταιρειών ήταν τουλάχιστον χλιαρή, με τις μετοχές μάλιστα να εμφανίζουν ήπιες απώλειες προσυνεδριακά. Παρότι οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί συνοψίζεται στο εξής: τα αποτελέσματα ήταν καλά, αλλά όχι αρκετά καλά.

Εξάλλου, ο πήχυς έχει μπει πολύ ψηλά για τις εταιρείες που σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος των αμερικανικών χρηματιστηρίων την τελευταία δεκαετία και τον περασμένο χρόνο επιδόθηκαν σε ένα ατελείωτο ράλι χάρη στην επενδυτική «μανία» με την τεχνητή νοημοσύνη. Ενδεικτικά, η μετοχή της Alphabet καταγράφει κέρδη 56% το τελευταίο δωδεκάμηνο και της Microsoft κατά 70%, με αποτέλεσμα να γίνει η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο.

Με άλλα λόγια, οι traders αναμένουν τελειότητα.

Οι επιδόσεις τριμήνου

Η Alphabet κατέγραψε την ταχύτερη αύξηση εσόδων από τις αρχές του 2022, συγκεκριμένα κατά 13%. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 86,31 δισ. δολάρια , ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,64 δολάριο, επίσης πάνω από τις προβλέψεις.

Στη Microsoft τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 18% στα 62,02 δισ. δολάρια, πάνω από τη μέση εκτίμηση. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,93 δολάρια, ξεπερνώντας αρκετά τις προβλέψεις.

Αμφότερες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στο cloud, με το Google Cloud να σημειώνει ανάπτυξη 25% και το Azure της Microsoft 30%. Σε ό,τι αφορά τη Microsoft μάλιστα, οι επενδυτές ξεχώρισαν τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη των υπηρεσιών cloud, συγκεκριμένα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από 3 ποσοστιαίες μονάδες το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Το μοναδικό μελανό σημείο στις επιδόσεις της Alphabet ήταν στο κομμάτι των διαφημίσεων της Google, όπου σημειώθηκαν έσοδα 65,52 δισ. δολαρίων έναντι εκτιμήσεων για 65,92 δισ. Το YouTube έπεσε οριακά μέσα στις εκτιμήσεις της αγοράς για τη διαφήμιση.

Από την πλευρά της Microsoft, οι επενδυτές εστίασαν στις προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο, οι οποίες φάνηκαν σχετικά χαμηλές. Ειδικότερα, η εταιρεία αναμένει πωλήσεις μεταξύ 60 δισ. και 61 δισ. δολαρίων. 

Επίσης, αρνητική ήταν η αντίδραση στο κόστος που απαιτείται για να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν οι δύο εταιρείες τις απαραίτητες νέες τεχνολογίες. Οι επενδυτές, επιμένοντας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένουν άμεσα οφέλη και πολλές φορές δεν συνυπολογίζουν το κόστος.

Τη σκυτάλη τώρα παίρνουν η Amazon, η Apple και η Meta που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου μετά το κλείσιμο των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων την Πέμπτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Βλέπει ράλι 13% στη Wall Street μετά τα νέα ρεκόρ

UBS: Μπορούν οι μετοχές και τα ομόλογα να συνεχίσουν να ανεβαίνουν το 2024;

Η Microsoft αποκαθήλωσε την Apple – Η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News