Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 20:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών – Κέρδη ρεκόρ στο Παρίσι

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών – Κέρδη ρεκόρ στο Παρίσι

Με ελαφρά άνοδο έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα τριμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα, ενώ ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2% στην πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών, με τον CAC 400 στο Παρίσι να αγγίζει ενδοσυνεδριακά ρεκόρ και να ενισχύεται 0,5%. 

Οι τράπεζες ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων, με κέρδη 1,8% χάρη στην άνοδο 6,2% της μετοχής της ΒΒVA αφότου τα καθαρά κέρδη της ισπανικής τράπεζας ενισχύθηκαν 32%.

Αντίστοιχα, η φινλανδική εταιρεία λιανεμπορίου Kesko ενισχύθηκε 8,1% αφού κατάφερε να παρουσιάσει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ενώ η μετοχή της δανικής εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Ambu σημείωσε άνοδο 6,5%. 

Ο κλάδος αυτοκινήτου ακολούθησε με κέρδη 1,1% με τη Stellantis να δείχνει το δρόμο με άνοδο 3,8% καθώς η αμερικανική ανταγωνίστριά της General Motors έδωσε στους επενδυτές μία αισιόδοξη προοπτική για το 2024. 

Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου 2023 των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθούν 8,5% σε ετήσια βάση, λιγότερο από 8,8% που αναμενόταν πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρά κέρδη 0,2% και έκλεισε στις 16.972,34 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,4% στις 7.666,31 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,5%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδα, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η Ευρωζώνη κατάφερε να αποφύγει την πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία καθώς η οικονομία σταθεροποιήθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με την ισχυρότερη ανάπτυξη σε Ιταλία και Ισπανία να αντισταθμίζει τη ραγδαία επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ. 

Το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο στο τέταρτο τρίμηνο διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν μικρή πτώση 0,1%. Το ΑΕΠ είχε εμφανίσει οριακή συρρίκνωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο. 

 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News