Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικό γύρισμα αποδόσεων μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό σε Ισπανία

Ομόλογα: Ανοδικό γύρισμα αποδόσεων μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό σε Ισπανία

Tα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία απομάκρυναν τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ από το χαμηλό δύο εβδομάδων που είχαν υποχωρήσει αρχικά, εν μέσω προσδοκιών για άμεσες μειώσεις των επιτοκίων πιθανόν και τον Απρίλιο.  

Οι traders απορρόφησαν επίσης τα στοιχεία για το γερμανικό και γαλλικό ΑΕΠ που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο και η δεύτερη μεγαλύτερη παρέμεινε στάσιμη. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,25%, αφού όμως στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης είχε υποχωρήσει στο 2,18%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. Γύρισε σε άνοδο μετά τα στοιχεία στην Ισπανία που έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος με την Ε.Ε. πληθωρισμό αυξήθηκε στο 3,5% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από το 3,3% του Δεκεμβρίου και ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών. 

Στην πρωτογενή αγορά της Ευρωζώνης, η Γερμανία επρόκειτο να αντλήσει 5 δισ.ευρώ από την έκδοση 30ετούς εν μέσω ζήτησης ρεκόρ που ξεπέρασε τα 74 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τους διαχειριστές της έκδοσης. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης,στο 2,53% αφού άγγιξε χαμηλό τριών εβδομάδων τη Δευτέρα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 7,5 μονάδες βάσης, στο 3,82% με το spread έναντι των γερμανικών να αγγίζει τις 152 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο σε διάρκεια 22 μηνών. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,26%, ενώ του πενταετούς έφθασε στο 2,7% στον απόηχο της άκρως επιτυχημένης έκδοσης νέου 10ετούς από το ελληνικό δημόσιο. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Γιατί έγιναν ανάρπαστα τα νέα ελληνικά 10ετή ομόλογα

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 4 δισ. ευρώ με το 10ετές – Ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ οι προσφορές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News