Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 17:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος με μοχλό το νέο 10ετές ομόλογο

Χρηματιστήριο: Άνοδος με μοχλό το νέο 10ετές ομόλογο

Κοντά στα υψηλά δεκαετίας κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παίρνοντας ώθηση από την επιτυχία του νέου 10ετούς ομολόγου, που βγήκε σήμερα στις αγορές.

Με στήριγμα από τον τραπεζικό κλάδο, ο γενικός δείκτης άλλαξε κατεύθυνση στη μέση της σημερινής συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στις 1.355.12 μονάδες με άνοδο 0,31%. Ο τζίρος διατηρήθηκε στα 95,86 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε με +1.37% ιδίως χάρη στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία φλερτάρει με πολυετή υψηλά στα 3,64 ευρώ. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως η J.P. Morgan διατηρεί θετικές εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, αξιολογώντας την ανοδική προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε σχέση και με το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στον απόηχο του Greece Investment Forum στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, η J.P. Morgan διαπιστώνει ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υπερασπιστούν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων παρά τις προοπτικές για χαμηλότερα επιτόκια, στηριζόμενες στην αύξηση των δανείων, την ισχυρή δημιουργία προμηθειών και την διατήρηση της ποιότητας του ενεργητικού τους που δεν δείχνει τάσεις υποβάθμισης.

Στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε σήμερα άνοδο 0,31% με στήριγμα τη μετοχή της Aegean (+2,26%), της MIG (2,24%), της ΔΕΗ (1%), αλλά και της Viohalco, της Jumbo, της Ελλάκτωρ και της Τερνα Ενεργειακή. 

Υπενθυμίζεται ότι από την έκδοση του νέου 10ετούς, η Αθήνα άντλησε 4 δισ. ευρώ. Οι προσφορές όμως υπερκάλυψαν πολλές φορές το ποσό, με τη ζήτηση να φτάνει τα 35 δισ. ευρώ. Η υψηλή ζήτηση έφερε τη μείωση της απόδοσης στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (από 85 μονάδες βάσης αρχικά), δηλαδή περίπου στα επίπεδα του 3,45%. 

Στο μεταξύ, οι traders αναμένεται να επιστρέψουν στο μοτίβο της συσσώρευσης, καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν ρευστότητα για τη δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το ΔΑΑ θα προστεθεί στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου και από άποψη συνολικών εσόδων αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο IPO των τελευταίων 15 και πλέον ετών.

Σε ό,τι αφορά τους διεθνείς παράγοντες, αύριο ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), όπου αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Ενδέχεται όμως να δώσει σήμα για το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Γιατί έγιναν ανάρπαστα τα νέα ελληνικά 10ετή ομόλογα

Κ. Χατζηδάκης για 10ετές ομόλογο: Πιστοποιείται η σταθερά ανοδική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας

JP Morgan: Θετικές προοπτικές και επαναγορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News