Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 11:36
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζήτηση προσήμου πέριξ των 1.350 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Αναζήτηση προσήμου πέριξ των 1.350 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Με πιέσεις συσσώρευσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών, που είχαν ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τα υψηλά δεκαετίας. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στη ζώνη των 1.350 μονάδων.

Οι traders προσπαθούν να διασφαλίσουν ρευστότητα και τοποθετούνται κατάλληλα προκειμένου να μπουν στη δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που βάσει χρονοδιαγράμματος θα εισαχθεί στο ταμπλό την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου. Ήδη φημολογείται τεράστιο ενδιαφέρον για το IPO, το οποίο από άποψη συνολικών εσόδων αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει στην ελληνική αγορά εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης έχει άπλετα περιθώρια διόρθωσης, έπειτα από το ράλι του 2023 και τις προοπτικές που αναδιπλώνονται για φέτος, μεταξύ άλλων και στον κλάδο των τραπεζών, που αποτέλεσαν στήριγμα πέρυσι. Ενδεικτικά, οι συστημικές έχουν ήδη δρομολογήσει καταβολή μερίσματος μετά από 15 χρόνια.

Σημειώνεται ότι στον απόηχο του επενδυτικού forum που διενεργήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου και διοργανώθηκε από την J.P Morgan σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οίκος διατηρεί θετικές τις εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, αξιολογώντας την ανοδική προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε σχέση και με το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Διαπιστώνει ότι  οι τράπεζες είναι σε θέση να υπερασπιστούν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων παρά τις προοπτικές για χαμηλότερα επιτόκια, στηριζόμενες στην αύξηση των δανείων, την ισχυρή δημιουργία προμηθειών και την διατήρηση της ποιότητας του ενεργητικού τους που δεν δείχνει τάσεις υποβάθμισης.

Παράλληλα, η προσοχή είναι στραμμένη στην πρώτη έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές για φέτος. Το βιβλίο προσφορών του ΟΔΔΗΧ για το νέο 10ετές ομόλογο άνοιξε το πρωί της Τρίτης και οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν την απόδοση κατά 85 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps, δηλαδή γύρω στο 3,5%.

Στο ταμπλό, ο δείκτες εμφανίζουν οριακές μεταβολές, ενώ απώλειες παρουσιάζει η Motor Oil, η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΠΑΠ. 

Σημειώνεται ότι ισχυρή άνοδο παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων Γαλλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Ιταλίας για το ΑΕΠ. Οι μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη γλίτωσαν την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023 παρά την πρωτοφανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΔΔΗΧ: Άνοιξε το βιβλίο για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου

JP Morgan: Θετικές προοπτικές και επαναγορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

Ευρωζώνη: Απέφυγαν την τεχνική ύφεση Γαλλία και Γερμανία – Ανάπτυξη σε Ισπανία και Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News