Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 10:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Άνοδος με το βλέμμα στο ΑΕΠ Ευρωζώνης

Ευρωαγορές: Άνοδος με το βλέμμα στο ΑΕΠ Ευρωζώνης

Γύρω από τα στοιχεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αλλά και των μεγαλύτερων οικονομιών του ευρωπαϊκού μπλοκ θα εστιάσουν σήμερα οι επενδυτές, τα οποία θα δείξουν το μέγεθος της «πληγής» που προκάλεσε η σφιχτή νομισματική πολιτική το 2023.

Οι σημερινές συνεδριάσεις στις ευρωαγορές άνοιξαν με επιφυλακτική άνοδο, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να «γυρίσει» κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν τα στοιχεία αξιολογηθούν αρνητικά. Σημειώνεται ότι πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Ευρωζώνη περιήλθε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Έχοντας αγγίξει υψηλά διετίας την περασμένη εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κάνει προσπάθεια για νέα άνοδο, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 0,24%. Σημειώνεται πως χθες έκλεισε με ήπια άνοδο. Ο γερμανικός Dax ανεβαίνει κατά περίπου 0,15% αυτή την ώρα, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB και ο γαλλικός CAC 40. Ο αγγλικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη άνω του 0,3% λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Ήδη τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για Γαλλία και Ισπανία δίνουν σημάδια αισιοδοξίας, καθώς η πρώτη απέφυγε την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ η δεύτερη εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τα μέσα του 2022.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα συνεχίζουν να «τρέχουν» οι δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, τα οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσουν το επενδυτικό περιβάλλον.

Επίσης, σημαντική επίδραση θα έχει και η πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στην Ευρωζώνη, όπως βέβαια και οι συνεδριάσεις της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας που αναμένεται αμφότερες να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Οι αξιωματούχοι, όμως, ενδέχεται να δώσουν στοιχεία για το πότε θα ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Χαραμάδα αισιοδοξίας από το ΑΕΠ Γαλλίας και Ισπανίας

UBS: Προς τεχνική ύφεση η Ευρωζώνη – Κίνδυνος αρνητικού ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Δημοσκόπηση Bloomberg για την Ευρωζώνη: Έρχεται η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News