Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος του STOXX 600 για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος του STOXX 600 για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση

Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, αφού άγγιξε υψηλό δύο ετών στην προηγούμενη συνεδρίαση, χάρη στην άνοδο των τιμών ενέργειας, ενώ οι απώλειες των μετοχών τηλεπικοινωνιών και χρηματοοικονομικών κράτησαν υπό έλεγχο τα κέρδη. Τα πρόσημα πάντως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν μεικτά. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%, αφού ταλαντεύθηκε κοντά στο υψηλό διετίας που άγγιξε την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση σε διάρκεια τριών μηνών. 

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου διατήρησαν τα κέρδη τους στη διάρκεια της συνεδρίασης, της τάξης του 1%, παρότι οι τιμές πετρελαίου έχασαν έδαφος σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση. 

Σε πτωτική τροχιά, οι τηλεπικοινωνίες που σημείωσαν πτώση 0,8% με την φινλανδική εταιρεία Elisa να υποχωρεί 4,5%, αφότου η χρηματιστηριακή Inderes υποβάθμισε την αξιολόγησή της σε «reduce». 

Σε πτώση 0,5% και οι τράπεζες, ενώ ο κλάδος χρηματοοικονομικών κατέγραψε απώλειες 0,4%, υπό το βάρος της πτώσης 3,7% της Schroders αφότου η Exane BNP Paribas υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού και η Jefferies εγείρει ανησυχίες για τη σχέδη τιμής/μετοχής της εταιρείας. 

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην απόφαση της Fed για την πορεία των επιτοκίων την Τετάρτη με τους traders να εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν θα υπάρξει μείωση το Μάρτιο. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,1% στις 16.941,71 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 7.640,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακές απώλειες 0,03% στις 7.632,74 μονάδες. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός  IBEX απώλεσαν 0,5% της αξίας τους αντίστοιχα.

Από τις μεμονωμένες μετοχές ξεχώρισε η Holcim με άλμα 4,7% μετά την ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας οικοδομικών υλικών ότι θα διαχωρίσει τις δραστηριότητες Βόρειας Αμερικής. 

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Bayer βούλιαξε 4,9% μετά την απόφαση δικαστηρίου που την υποχρεώνει να πληρώσει 2,25 δισ. δολ. για πιθανές καρκινογόνες επιπτώσεις του ζιζανιοκτόνου  Roundup.

 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News