Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις – Οι αγορές περιμένουν μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο

Ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις – Οι αγορές περιμένουν μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο

Υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι αγορές έχουν πλήρως προεξοφλήσει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο από την ΕΚΤ, σε μία εβδομάδα γεμάτη από μακροοικονομικά στοιχεία.  

Ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αναμένεται να κλείσει τον Ιανουάριο με την πρώτη άνοδο αποδόσεων από το Σεπτέμβριο του 2023, καθώς οι αγορές υπαναχώρησαν στις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του μηνός. 

Ωστόσο, τώρα ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία καθώς και αυτά για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που δημοσιοποιούνται την Τετάρτη θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για πιο γρήγορη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. 

Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανέφεραν σήμερα Δευτέρα ότι η επόμενη κίνηση θα είναι μείωση των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να δώσουν σαφή χρονικό ορίζοντα. 

Αναλυτές της Nomura προβλέπουν ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου θα επιβεβαιώσει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα δείξουν καθοδική τάση.

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 7 μονάδες βάσης, στο 2,23%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 8 μονάδεςβάσης στο 3,74% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 150,45 μονάδες βάσης. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η σταδιακή κατάργηση των επανεπενδύσεων του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ στα μέσα Δεκεμβρίου στηρίζει τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών. 

Το spread ιταλικών-γερμανικών υποχώρησε από τις 180 μονάδες βάσης στις 14 Δεκεμβρίου κάτω από τις 150 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,22% με το spread στις 105 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,66%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 101 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News