Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 17:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Στη ζώνη των 1.350 μονάδων

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Στη ζώνη των 1.350 μονάδων

Ελεγχόμενες απώλειες μέχρι τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Παρότι ο γενικός δείκτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και επανήλθε στη ζώνη των 1.350 μονάδων, η Λεωφόρος Αθηνών διατηρεί στενή επαφή με το υψηλό δεκαετίας, ενώ απετράπη κάποια γενικευμένη πτώση.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.350,95 μονάδες και χαμηλό τζίρο 78,26 εκατ. ευρώ. Σε πτώση βρέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο τραπεζικός δείκτης (-0,66%) και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,86%).

Ωστόσο, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε περιθώριο «ξεκούρασης» μετά τις υψηλές πτήσεις των περασμένων ημερών. Επίσης, οι κινήσεις που έγιναν σήμερα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται σε έναν βαθμό για τοποθετήσεις ενόψει της εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ταμπλό, με τους traders να θέλουν να διασφαλίσουν ρευστότητα.

Εξάλλου, από πλευράς συνολικών εσόδων υπολογίζεται να είναι το μεγαλύτερο IPO εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Με τη δημόσια προσφορά να έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, υπολογίζεται ότι η ζήτηση ξένων και Ελλήνων επενδυτών την έχει υπερκαλύψει αρκετές φορές. Υπενθυμίζεται ότι βάσει χρονοδιαγράμματος, το ΔΑΑ πρόκειται να μπει στο ταμπλό την Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου.

Στον large cap μεγάλη πίεση άσκησε η μετοχή της ΔΕΗ με απώλειες 2,44%, ενώ διορθωτικά κινήθηκαν και η Aegean, η Motor Oil, η Jumbo και η Mytilineos. Αντιθέτως, στήριγμα προσέδωσε η HelleniQ Energy, η Viohalco, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ.

Διεθνείς παράγοντες

Σημειώνεται ότι ένταση προκαλεί και το διεθνές περιβάλλον, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται η δημοσίευση σημαντικών δεικτών για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως o πληθωρισμός Ιανουαρίου και το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου του 2023, που ενδέχεται να δείξει ύφεση.

Ταυτόχρονα, αυτή την εβδομάδα θα λάβουν χώρα οι συνεδριάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά και της Fed, που θα χαράξουν τον δρόμο για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ άφησε για άλλον ένα μήνα αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά η πρόεδρος, Christine Lagarde, δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλάμε για μείωση του κόστους δανεισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

BofA: Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί και το 2024 – Μειώνει επιθετικά το χρέος

UBS: Σε δύσκολη φάση βρίσκονται τα χρηματιστήρια – Οι 7 λόγοι

Δ. Παπαλεξόπουλος: Η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και προοπτικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News