Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 11:38
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση στο ΧΑ με το βλέμμα στην εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος»

Διόρθωση στο ΧΑ με το βλέμμα στην εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος»

Με ρυθμό διόρθωσης μπήκε στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, έχοντας περιθώριο να αλλάξει κατεύθυνση μετά τις συναπτές συνεδριάσεις ανόδου, που  έφεραν τον γενικό δείκτη πολύ κοντά σε υψηλά 10 ετών. Παράλληλα, οι πρώτες κινήσεις της ημέρας καταδεικνύουν πως οι traders κινούνται στρατηγικά ενόψει της εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην αγορά.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης εμφανίζει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,37%. Έχει μεν παραμείνει στα πολυετή υψηλά πέριξ των 1.355 μονάδων, αλλά δείχνει διάθεση υποχώρησης στη ζώνη των 1.350 μονάδων.

Σε αυτή τη φάση, όμως, στόχος των traders είναι να διασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα προκειμένου να μπουν στη δημόσια εγγραφή του ΔΑΑ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει χρονοδιαγράμματος θα προστεθεί στο ταμπλό την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου και η προσφορά φέρεται να έχει υπερκαλυφθεί ήδη αρκετές φορές από ξένους και Έλληνες επενδυτές. Εξάλλου, υπολογιζόταν εξ αρχής ότι θα είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (από πλευράς συνολικών εσόδων) στην Ελλάδα τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια.

Καθαριστική για τις κινήσεις της ελληνικής αγοράς αυτή την εβδομάδα θα είναι και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία προβλέπεται να «δώσει τον ρυθμό» για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών της Δύσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν απομείνει. Νέα πρόκληση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής θα είναι οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και οι αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτή την ώρα καταγράφονται απώλειες στο ταμπλό, με ήπια πτώση στις τράπεζες και μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κέρδη στον Large Cap προσδίδουν μόνο η μετοχή της ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ και της Εθνικής Τράπεζας, ενώ «βαρίδι» για τον δείκτη αποτελούν οι μετοχές της Aegean, του Jumbo και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Σημειώνεται ότι στις ευρωαγορές η εικόνα είναι μικτή μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, που τις είχε φέρει σε υψηλά δύο ετών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Το χρονοδιάγραμμα

Στον χορό των επιτοκίων οι ευρωαγορές – Αναζητούν κατεύθυνση μετά το υψηλό διετίας

«Τσίμπησε» το πετρέλαιο: Αναστάτωση στην αγορά λόγω των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News