Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 17:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τεχνολογικές πιέσεις κόντρα στα καλά νέα για τον πληθωρισμό

Wall Street: Τεχνολογικές πιέσεις κόντρα στα καλά νέα για τον πληθωρισμό

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται ο Dow Jones και ο Nasdaq καθώς τα καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού επισκιάζονται από το αρνητικό guidance του κατασκευαστή τσιπ, Intel.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,09%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,2% και ο ευρύτερος S&P χάνει μόλις 0,03%. 

Ο τεχνολογικός γίγαντας Intel δημοσίευσε μια απογοητευτική πρόβλεψη εσόδων πρώτου τριμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς την Πέμπτη, αποθαρρύνοντας περαιτέρω τον τεχνολογικό κλάδο, καθώς ο κατασκευαστής ημιαγωγών ήταν μια από τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το τελευταίο έτος, με τη μετοχή της να έχει αυξηθεί κατά 75% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Intel ανακοίνωσε ότι αναμένει να εμφανίσει έσοδα στην τρέχουσα τρίμηνη περίοδο από 12,2 δισ. έως 13,2 δισ. δολάρια, ένα εύρος που ήταν πολύ κάτω από τις προβλέψεις της Wall Street για 14,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG που επικαλείται το Reuters. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 10%.

Την ίδια ώρα, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον υποκείμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, ενώ οι καταναλωτές συνέχισαν να καταναλώνουν, διατηρώντας ζωντανή τη συζήτηση για το αν οι αξιωματούχοι θα μειώσουν σύντομα το κόστος δανεισμού.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) τον Δεκέμβριο «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό 2,6% όσο και τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και προτιμά η Fed, αυξήθηκε κατά 2,9% τον  Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι 3,2% τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 3%. Σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,2%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού – Κάτω από 3% ο δομικός PCE

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News