Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίστασης στη ρευστοποίηση κερδών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίστασης στη ρευστοποίηση κερδών

Με εναλλαγές προσήμων άνοιξε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς βγήκε αντίδραση και διαγράφηκαν οι αρχικές ήπιες απώλειες μια μέρα μετά τη διόρθωση.

O Γενικός Δείκτης στις 11:22, διαμορφώνεται στις 1.354,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,15% με την αξία των συναλλαγών στα 14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,14%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,6%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Elvalhalcor και της Eurobank.  Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo και της Εθνικής.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται πλέον και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, τα οποία άνοιξαν με μεικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων και τα σήματα που εξέπεμψε η ΕΚΤ σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, ενώ αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,49%, παρά την πτώση των εταιρειών τεχνολογίας. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,2%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,85% και ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,29%. 

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ κατέληξε να είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι ανέμεναν οι αγορές, καθώς άφησε ανοιχτή την πόρτα για το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια αντί να αποκρούσει τις προσδοκίες για μείωση την άνοιξη, βελτιώνοντας έτσι το κλίμα, τη στιγμή που η επικείμενη εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών άσκησε κάποιες πιέσεις στο Χ.Α.

Η χθεσινή έναρξη της δημόσιας προσφοράς του ΔΑΑ αποτέλεσε, σύμφωνα με αναλυτές, αφορμή για διόρθωση καθώς κάποια χαρτοφυλάκια θέλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ώστε να συμμετέχουν σε αυτήν. Σημειώνεται πως η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών του στο ταμπλό έχει οριστεί για τις 7 Φεβρουαρίου. Επίσης, στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, κάτι που επίσης αναμένεται να οδηγήσει σε αναζήτηση ρευστότητας από τους επενδυτές ώστε να πάρουν θέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Αντίρροπες δυνάμεις και μικρές μεταβολές

ING: Ελλάδα και Ν. Ευρώπη θα νιώσουν φέτος τον «πόνο» της αύξησης των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News