Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Αντίρροπες δυνάμεις και μικρές μεταβολές

Ευρωαγορές: Αντίρροπες δυνάμεις και μικρές μεταβολές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων και τα σήματα που εξέπεμψε η ΕΚΤ σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, ενώ αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,14%, παρά την πτώση των εταιρειών τεχνολογίας με βαρίδι την Intel και τις απογοητευτικές προβλέψεις που ανακοίνωσε. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,16%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,8% και ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,29%. 

Ωστόσο, η μετοχή της LVMH εκτοξεύεται περίπου 8%, καθώς η αγορά αντέδρασε στην ανακοίνωση του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελείας στον κόσμο για αύξηση 10% στις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου, λόγω της ανθεκτικής ζήτησης για τη μόδα υψηλών προδιαγραφών κατά την τόσο σημαντική περίοδο του τέλους του έτους.

Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλό επίπεδο ρεκόρ του 4% και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι εξετάζει ακόμη την έναρξη χαλάρωσης, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να σημειώνει δύο φορές στη συνέντευξη Τύπου που συνόδευε την συνεδρίαση ότι είναι «πρόωρο» να συζητηθεί η μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι περίμενε η ΕΚΤ το περασμένο φθινόπωρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πλησιάζει γρήγορα η ώρα να αρχίσει να συζητείται η πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Μια αλλαγή του τόνου στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο, όταν η κεντρική τράπεζα θα δημοσιοποιήσει επίσης νέες οικονομικές προβλέψεις, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια μείωση των επιτοκίων πιθανότατα τον Ιούνιο. Μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News