Business & Finance Πέμπτη 25/01/2024, 23:23
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 – Με πτώση Tesla και Boeing

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 – Με πτώση Tesla και Boeing

Ο S&P 500 σημείωσε το πέμπτο συνεχόμενο κλείσιμο με νέο ρεκόρ την Πέμπτη, αφού τα νέα για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο τόνωσαν το κλίμα, ενώ η Tesla έπεσε μετά από την απογοητευτική πρόβλεψη για τις πωλήσεις της.

O S&P 500 κέρδισε 25,61 μονάδες ή 0,53%, για να τερματίσει στις 4.894,16 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 28,58 μονάδες ή 0,18%, στις 15.510,50 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 242,74 μονάδων ή 0,64%, στις 38.049,13 μονάδες.

Τα κέρδη διεύρυναν ένα ράλι στο οποίο ο S&P 500  έφτασε πρόσφατα σε υψηλά ρεκόρ για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ενισχυμένος από την αισιοδοξία για την οικονομία και τα χαμηλότερα επιτόκια, καθώς και από τα στοιχήματα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Tesla έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάιο του 2023, αφού ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk προειδοποίησε ότι η αύξηση των πωλήσεων θα επιβραδυνθεί φέτος, παρά τις μειώσεις τιμών που έχουν πλήξει τα περιθώρια κέρδους της. Αυτό άφησε τη χρηματιστηριακή αξία της αυτοκινητοβιομηχανίας σε περίπου 573 δισ. δολάρια, κάτω από τις Eli Lilly και Broadcom.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για ύφεση μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve με ανάπτυξη 2,5% για το σύνολο του έτους.

«Το ΑΕΠ ήταν μια καλή έκπληξη για την αγορά, καθώς δεν υπήρξε προβληματικός πληθωρισμός και ο καταναλωτής συνεχίζει να ξοδεύει χρήματα», δήλωσε ο Rob Haworth, ανώτερος διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην U.S. Bank Asset Management Group. «Και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη ότι τα κέρδη και η αύξηση των πωλήσεων των εταιρειών θα πρέπει να είναι καλύτερα στο μέλλον».

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της επόμενης εβδομάδας από τις Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet και Meta θα δώσουν στους επενδυτές μια εικόνα για το κατά πόσο οι υψηλές αποτιμήσεις αυτών των εταιρειών δικαιολογούνται μετά την εκτίναξη των μετοχών τους από το 2022, όταν η Wall Street βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό.

Άλλες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποχώρησαν μετά την τριμηνιαία έκθεση της Tesla αργά την Τετάρτη. Η Rivian Automotive και η Lucid Group σημείωσαν πτώση.

Η IBM σημείωσε άνοδο μετά την πρόβλεψη αύξησης των εσόδων για το σύνολο του έτους πάνω από τις εκτιμήσεις, ενώ η Comcast πρόσθεσε 4,3% αφού ο γίγαντας των μέσων ενημέρωσης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα τριμηνιαία έσοδα.

Η American Airlines αυξήθηκε αφού ο αερομεταφορέας προέβλεψε σε μεγάλο βαθμό ανοδικά ετήσια κέρδη.

Από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει κέρδη μέχρι στιγμής, το 82% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η Boeing σημείωσε νέα υποχώρηση αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) απαγόρευσε στην προβληματική αεροπορική εταιρεία να επεκτείνει την παραγωγή των αεροπλάνων στενής ατράκτου 737 MAX.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: «Με άνεση» αποφεύγουν την ύφεση – Ανάπτυξη 3,3% το δ’ τρίμηνο του 2023

Αναλυτής της Citi: Έρχεται υγιής οικονομική ανάπτυξη

Dow Jones: Από τις 37.000 στις 38.000 μονάδες μέσα σε 40 ημέρες – Τα ορόσημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News