Business & Finance Πέμπτη 25/01/2024, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Με ήπια άνοδο οι ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Με ήπια άνοδο οι ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά και έκλεισαν σε θετικό έδαφος την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,30% και έκλεισε στις 478 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,03% στις 7.529 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,10% στις 16.906 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,11% στις 7.464 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν ο FTSE MIB στο Μιλάνο που υποχώρησε κατά 0,60%, στις 30.157,80 μονάδες και  ο IBEX 35 στη Μαδρίτη με απώλειες 0,58%, στις 9.916,60 μονάδες.

Οι κλάδοι ήταν μεικτοί, με τις τεχνολογικές μετοχές να ενισχύονται κατά 1,75%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν πτώση 0,77%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια δικαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Το επιτόκιο καταθέσεων της ευρωζώνης διατηρήθηκε στο 4% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και η ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλη διάρκεια ώστε να πετύχει τον στόχο της στον πληθωρισμό..

Σε ποσοστό περίπου 60% οι αγορές εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters σε στοιχεία της LSEG. Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν να μιλούν για μειώσεις.

Στις ΗΠΑ, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ρυθμό 3,3%, έναντι 2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones, δείχνοντας τη συνεχιζόμενη ισχύ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση, η οποία περιείχε επίσης θετικές ενδείξεις για τον πληθωρισμό. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση, από 5,9% πριν από ένα χρόνο.

Στο μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Το μηνιαίο ισοζύγιο λιανικών πωλήσεων της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), που μετρά τους όγκους πωλήσεων σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, έπεσε στο -50 τον Ιανουάριο, έναντι -32 τον Δεκέμβριο, στην πιο αδύναμη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2021 όταν η Βρετανία βρισκόταν σε lockdown λόγω της πανδημίας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε τις 1.350 μονάδες παρά τις πιέσεις

ΗΠΑ: «Με άνεση» αποφεύγουν την ύφεση – Ανάπτυξη 3,3% το δ’ τρίμηνο του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News