Business & Finance Πέμπτη 25/01/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε τις 1.350 μονάδες παρά τις πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε τις 1.350 μονάδες παρά τις πιέσεις

Περιορισμένες απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά στο κλείσιμο να κρατά τις 1.350 μονάδες, τι oποίες είχε απωλέσει ενδοσυνεδριακά. Η ήπια διόρθωση ήρθε μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,64%, καταγράφοντας νέα υψηλά 10 ετών, ενώ από τις αρχές του έτους σημείωνε άνοδο 5,33%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.352,86 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,67% με τον τζίρο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.344,94 μονάδες (-1,26%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,87%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,78%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,48% στις 1.138,66 μονάδες με την Eurobank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 1,02%, ενώ η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 0,29%, η Alpha έχασε 0,28% και η Πειραιώς έκλεισε στο -0,17%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν τρεις μετοχές, η Motor Oil (+0,46%), η Autohellas (+0,29%) και η Aegean (+0,17%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-2,63%), της Quest Συμμετοχών (-2,20%), της ΔΕΗ (-2,00%), της Ελλάκτωρ (-1,61%) και της Jumbo (-1,48%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 7.515.842 και 3.352.687 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Lamda Development με 15,51 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 13,11 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 39 μετοχές, 71 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές.

Η διορθωτική κίνηση αποδίδεται εν μέρει στην έναρξη της δημόσιας προσφοράς για τις μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος πρόκειται να ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου του 2024, με τον καθορισμό της τιμής διάθεσης να γίνεται την ίδια ημέρα. Το εύρος τιμής διάθεσης έχει καθοριστεί από 7 έως 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Στις 2 του μηνός θα γίνει η ανακοίνωση για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης στο ημερήσιο δελτίο τιμών του Χρηματιστηρίου.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέγραψαν τις αρχικές απώλειες και καταγράφουν ήπια κέρδη μετά την απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την ακόλουθη συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο τρέχον υψηλό ρεκόρ τους, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ στην ανακοίνωσή της επανέλαβε ότι θα τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για «αρκετά μεγάλη διάρκεια», ώστε να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Ακολούθως, η Christine Lagarde δεν έκανε καμία νύξη για το πότε αναμένεται να αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι οι αποφάσεις «παίρνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση»/ Ωστόσο, εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται σήμερα και το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει σε συνεργασία με τον όμιλο του Χ.Α. η JP Morgan στη Νέα Υόρκη, που είναι και το πρώτο roadshow έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τέσσερις μεταξύ των πέντε οίκων αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως το «παρών» στη Νέα Υόρκη δίνουν 24 εισηγμένες και μη εταιρείες, και συγκεκριμένα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς– καθώς και οι: Τράπεζα Αττικής, Aegean, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HELLENiQ ENERGY, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Titan, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ΤΑΙΠΕΔ, CVC Greece, Grivalia Properties, Olympia Group, Peoplecert και η Τράπεζα Κύπρου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Κέρδη στη Wall Street μετά τα ισχυρά στοιχεία του ΑΕΠ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News