Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή πτώση αποδόσεων με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ομόλογα: Μικρή πτώση αποδόσεων με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Σε πτώση επέστρεψαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα Ιανουαρίου στην Ευρωζώνη που έδειξαν ότι μεταποίηση και υπηρεσίες παραμένουν σε ύφεση, εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 2,31%, διορθώνοντας πτωτικά μετά τη μεγάλη άνοδο των εννέα μονάδων βάσης την Τρίτη, που ώθησε το κόστος δανεισμού σε υψηλό επτά εβδομάδων. 

Ο δείκτης της S&P Global διαμορφώθηκε στο 47,9 αυτό το μήνα από το 47,6 του Δεκεμβρίου, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών και κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι μισθοί δεν συνιστούν πρόβλημα για τον πληθωρισμό τη στιγμή που η ζήτηση είναι εξασθενημένη και οι πιστωτικές τραπεζικές συνθήκες σφιχτές. 

Η ΕΚΤ έχει ξεχωρίσει τους μισθούς ως το μεγαλύτερο πληθωριστικό κίνδυνο με την ανεργία σε ιστορικό χαμηλό. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, είπε αυτό το μήνα ότι τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς θα είναι πλήρως διαθέσιμα από την ΕΚΤ έως τη συνεδρίαση στις 6 Ιουνίου και αυτό ενδεχομένως να καθυστερήσει την πρώτη επιτοκιακή μείωση έως τότε. 

Πάντως, οι επενδυτές περιμένουν ότι οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα προσαρμόσουν την φρασεολογία τους και θα ανοίξουν την πόρτα στις επιτοκιακές μειώσεις, όπως έκανε και η Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αναλυτές εφιστούν την προσοχή ότι είναι πολύ πρόωρο να συμβεί κάτι τέτοιο τώρα και τίποτε δεν θα συμβεί τουλάχιστον έως το Μάρτιο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 3,90% με το spread έναντι των γερμανικών στις 155 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 3,34% με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,88%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 53 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News